Arcadis NV

Rotterdam, 7 november 2011

Waternet en Brabant Water eerste winnaars van de ARCADIS "Drinkwatervoorziening van de toekomst" competitie

Nederland heeft een leidende positie in de wereld als het gaat om de kwaliteit, duurzaamheid en efficiency van de drinkwatervoorziening. Innovaties zijn echter noodzakelijk om deze leidende positie in de toekomst te blijven behouden. ARCADIS heeft het initiatief genomen om samen met de drinkwaterbedrijven de implementatie van innovaties te versnellen, door het organiseren van een bijzondere competitie.

Terwijl de vraag naar schoner en veiliger drinkwater onverminderd toeneemt, staat de drinkwatersector voor grote uitdagingen op het gebied van waterwinning, waterzuivering en transport en distributie. De snel slinkende wereldvoorraad aan fossiele grondstoffen vraagt om energie-efficiënte processen en terugwinning van nutriënten. Toenemende watertekorten en verzilting van grond- en oppervlaktewater als een gevolg van o.a. klimaatverandering dwingen ons om te zoeken naar alternatieve bronnen. Toenemende concentraties van geneesmiddelen en pesticiden in combinatie met striktere normen, en een toenemende druk vanuit overheid en consument vragen om de ontwikkeling van nieuwe zuiveringsmethoden en een effectievere operatie door inzet van sensoren, modellering en automatisering.

Op 1 november 2011, tijdens de International Water Week in Amsterdam, heeft ARCADIS daarom een Diner Pensant georganiseerd met als thema de `Drinkwatervoorziening van de toekomst'. Managers en experts van WML, Brabant Water, Dunea, Waternet en PWN presenteerden daar hun ideeën aan een internationaal gezelschap van ARCADIS relaties uit Nederland, de Verenigde Staten en Brazilië.

In flash presentaties van 10 minuten kwamen vijf innovatieve onderwerpen aan de orde:

1. Dunea met "Flexibel combineren van de geavanceerde oxidatieprocessen UV/H2O2 en O3/H2O2 voor een verbeterde verwijdering van organische microverontreinigingen".

2. WML met "De wijk van Morgen, waarin decentrale drinkwatervoorziening en kringloopsluiting wordt gerealiseerd".

3. Waternet met "Het implementeren van modellen voor het optimaliseren van ozonisatie in de zuivering van oppervlaktewater".
4. Brabant Water met "De duurzame winning en zuivering van brak grondwater voor drinkwaterbereiding".

5. PWN met "Het managen van risico's rond drinkwaterleidingen in dijken".

Tijdens een verrijkingsronde gaven alle Nederlandse en internationale gasten feedback per presentatie, om zodoende de ideeën en uitdagingen te `verrijken'. Dit leverde waardevolle nieuwe technische inzichten op. Maar hierdoor werd ook markpotentie buiten Nederland zichtbaar, met name op de Amerikaanse en Braziliaanse markt.

Een jury bestaande uit o.a. Theo Schmitz van VEWIN en Frank Goossensen van ARCADIS beoordeelden uiteindelijk de presentaties. Daarbij werd streng gekeken naar het innovatieve karakter, de haalbaarheid van implementatie in de praktijk en de impact op de drinkwatervoorziening.

Uiteindelijk wonnen de teams van Waternet, bestaande uit Jan-Peter van der Hoek en Alex van der Helm, met het project "Model gestuurde ozonisatie" en het team van Brabant Water, bestaande uit Martijn Groenendijk en Eric Broers, met het project "Brak grondwater benutting". Beide teams werden beloond met elk 20.000 euro. Dit bedrag wordt verdubbeld door de drinkwaterbedrijven. Met het gezamenlijke budget gaan Waternet, Brabant Water en ARCADIS business plannen ontwikkelen voor de implementatie van de ideeën.