Ingezonden persbericht


Driebergen, 7 november 2011

HISWA Excellence Award naar Dick Boon
Maritime Awards Gala beloont Nederlandse innovatiekracht

Tijdens een uitverkochte zesde editie van het Maritime Awards Gala in Studio 21 in Hilversum is de HISWA Excellence Award uitgereikt aan Dick Boon, grondlegger van ontwerpbureau Vripack. Hij kon tot zijn spijt zelf niet aanwezig zijn. Zijn dochter Mieke Boon nam de honneurs waar en nam de lifetime achievement award - een fraaie sculptuur - met trots in ontvangst.

Dick Boon is sinds 1961 een veelzijdig jachtontwerper en grondlegger van het wereldwijd bekende ontwerpbureau Vripack in Sneek. Hij drukte in die vijftig jaar een belangrijke stempel op de Nederlandse jachtbouw. Hij maakte van Vripack een groot, toonaangevend full service bedrijf, waarin alle disciplines van het bouwproces zijn ondergebracht. Vripack staat bekend om het bedenken en uitvoeren van innovaties op het gebied van ontwerp en bouw(techniek) van jachten. Dick Boon reageerde vanuit het buitenland: "Met trots en veel plezier neem ik de prijs in ontvangst. Van jongs af aan is het ontwerpen van jachten mijn grote passie geweest. Jury, degenen die mij hebben voorgedragen en het Vripack-team: bedankt."

Waterman in hart en nieren
Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming: "Dick Boon is een 'waterman' in hart en nieren. Hij tekende als kind al bootjes en doet dat eigenlijk nog steeds. Hij heeft Nederland als jachtbouwland op de kaart gezet en zijn bijdrage is voor de watersportindustrie van wezenlijk belang. Zijn vooruitstrevende visie en veelzijdigheid leidden tot veel jachtontwerpen met de Doggersbank-jachten als één van de bekendste. Er is geen jachtbouwer die zijn ontwerpen niet kent of gebouwd heeft." Vorig jaar won Henk Hokwerda, oprichter/eigenaar van jachtwerf De Boarnstream in Jirnsum. In aanmerking voor de HISWA Excellence Award komen personen die op vernieuwende en succesvolle wijze actief zijn of zijn geweest in de watersportindustrie. Daarbij gaat het specifiek om de 'maakkant': jachtbouwers, architecten en toeleveranciers. Dick Boon werd gekozen door een onafhankelijke en vakkundige jury bestaande uit juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming (Tweede Kamerlid VVD), Jan Dirk Smit (oud-voorzitter HISWA Vereniging) en Henk Hokwerda (winnaar HISWA Excellence Award 2010).

Overige awards
Thecla Bodewes, Zakenvrouw van het Jaar 2011 en directeur eigenaar van Scheepswerven Bodewes, Scheepswerf De Kaap en Maritima Green Technolgy, opende het Maritime Awards Gala. Gastvrouw van de avond was Anita Witzier. Ruim 730 gasten uit de top van de maritieme industrie waren aanwezig. Er werden in totaal vijf martieme prijzen uitgereikt. In alle awards was het aspect innovatie nadrukkelijk aanwezig. De overige prijswinnaars waren Bart van Oers (VNSI Timmersprijs), Spudguard Systeem van IHC Merwede (HME Maritime Innovation Award), Amulet van VOF Amulet (KNVTS Schip van het Jaar Prijs) en Dockwise Shipping (KVNR Shipping Award). Het Maritime Awards Gala wordt georganiseerd door de Stichting Maritieme Prijzen. In deze stichting zijn vertegenwoordigd Scheepsbouw Nederland, KVNR, KNVTS, NISS en de HISWA Vereniging. Het Maritime Awards Gala vormde de kick-off voor de eerste editie van de Maritime Week. Van 3 tot en met 12 november 2011 worden de schijnwerpers op de maritieme industrie in Nederland gezet. Tal van activiteiten worden onder deze vlag georganiseerd (www.maritimeweek.nl).

Meer informatie over het gala: www.maritime-awards.nl.

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht