Ingezonden persbericht


Zwolle, 7 november 2011

Maatschappelijke stage op het boerenbedrijf is succes

Na het verplicht stellen van een maatschappelijke stage voor middelbare scholieren, afgelopen augustus, is ook de agrarische sector een belangrijke bron voor stageplaatsen geworden. De afgelopen jaren is hiermee al ervaring opgedaan door de belangenbehartigingsorganisaties LTO Noord, LLTB en ZLTO. Om meer te weten over het effect van een maatschappelijke stage in de landbouw op een leerling is onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat de kennis van leerlingen over de sector vergroot is en dat de leerlingen een positiever beeld hebben van de landbouw, de ondernemers en het platteland. Een mooi neveneffect van een maatschappelijke stage in de landbouw.

Op de ledendag van LTO Noord provincie Overijssel hielpen leerlingen van het Vechtdal College in Ommen in het kader van hun maatschappelijke stage mee om de dag tot een succes te maken. Ze hielpen de meegekomen kinderen om een rondritje op een pony te maken en verrichtten hand- en spandiensten. Dit is één van de vele mogelijkheden om een stage te lopen in de agrarische sector. Zo start een andere groep leerlingen binnenkort op de Streekmarkt Twente met het rondleiden van mensen die slecht ter been zijn en helpt zij de marktmeester, die taken op vrijwillige basis verricht. Eerder hebben leerlingen rondleidingen verzorgd op agrarische bedrijven, meegeholpen op een open dag en op de appelplukdag. Maar ook samenwerken met vrijwilligers op een zorgboerderij en het meehelpen op een veehouderij en vervolgens de ervaringen doorvertellen aan schoolgenoten zijn voorbeelden van een invulling van een maatschappelijke stage op het boerenbedrijf.

Effect
Door een financiële bijdrage van het ministerie van EL&I hebben de landbouworganisaties verenigd in LTO inmiddels vier jaar ervaring in het organiseren van verschillende soorten maatschappelijke stages in de agrarische sector in samenwerking met stagemakelaars en scholen. Leerlingen reageren enthousiast na het vervullen van een maatschappelijke stage in de agrarische sector. Het onderzoek van HAS Dronten student Meike van Ommeren heeft dit beeld bevestigd. Zij heeft gedurende drie verschillende stages de leerlingen gevolgd en hen voor én na de stage geïnterviewd. De conclusie is dat een maatschappelijke stage in de agrarische sector bijdraagt aan meer kennis over de sector en dat deze bijdraagt aan een positiever imago van de sector. De leerlingen hebben een positief beeld gekregen over de landbouw en de stage heeft veel effect gehad op hun beeld van het boerenleven en het platteland. Zo overwegen bijvoorbeeld leerlingen uit Amsterdam te gaan werken in de agrarische sector, terwij l zij voor de stage nog geen stap op een agrarisch bedrijf hadden gezet. Het hele onderzoek is in te zien op: www.ltonoord.nl/maatschappelijkestage