Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 6 november 2011

Mediawijs?
Bewijs het maar in de Utrechtse bibliotheken!

Multitouch-tafel in de bibliotheek

TV, internet, social media, de mogelijkheden van media zijn groot en weten hoe media werkt is essentieel om te participeren in onze samenleving. Volwassenen en kinderen worden er constant mee geconfronteerd en zijn dagelijks uren met media bezig zonder geleerd te hebben hoe hiermee om te gaan, laat staan dat ze de risico's kennen. Tijdens de 'Week van de Mediawijsheid' (21-27 november) worden de bibliotheken in de provincie Utrecht getransformeerd in 'Huizen van Mediawijsheid'. Niet alleen kan iedereen terecht met eenvoudige en praktische vragen rond mediawijsheid en nieuwe media, maar worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Multitouch-tafels
In diverse bibliotheken in de provincie Utrecht worden lezingen en workshops georganiseerd rond nieuwe media als e-readers, twitter en facebook. Bibliotheken Eemland organiseert bijvoorbeeld een gamedag in de locatie Vathorst en in Woerden ondernemen jongeren samen met ouderen een 'QR-code stadswandeling'. In deze maatschappelijke stage maken jongeren de ouderen vertrouwd met het gebruik van een smartphone en ontdekken ze samen de geschiedenis van de stad. In elke bibliotheekregio zal één multitouch-tafel staan in de periode van 15 november tot en met 15 december. De 'apps' op deze tafel zijn voor zowel volwassenen als kinderen geschikt. Meer informatie over het totale programma is te vinden op de website van de regiobibliotheken en via de facebookpagina 'I like de bieb'.

Mediawijsheid in het onderwijs

Naast een programma per regio, worden er ook programmaonderdelen gezamenlijk opgezet. Om mediawijsheid in het onderwijs te integreren en leerlingen te laten ervaren hoe mediawijs ze echt zijn komt Mediawijzer.net in de Week van de Mediawijsheid met een media-ervaring voor het basisonderwijs: Mediamasters2011. Een superspannende en interactieve ervaring voor groep 7, waardoor leerlingen ervaren hoe mediawijs ze echt zijn. Een aantal Utrechtse bibliotheken richt zich ook op leerlingen van het voortgezet onderwijs met het project 'Movietrader'. Leerlingen leren in dit project met behulp van videoquizzen van over de 'Invloed van soaps', digitaal pesten en internetgevaren. Voor meer informatie over Mediamasters en Movietrader kunnen scholen zich wenden tot hun lokale bibliotheekvestiging.



Ingezonden persbericht