Ingezonden persbericht


Zwolle, 7 november 2011

HoonhorstVasse wint wildcardpubliekslieveling in Duurzaam Dorp Overijssel 2011

Het dorp HoonhorstVasse, in de gemeente DalfsenTubbergen, iheeft op basis van de publieksstemmen de wildcard in de wedstrijd Duurzaam Dorp gewonnen. Vasse dingt nu samen met Olst, Lettele en Dwarsgracht-Jonen mee naar de titel Duurzaam Dorp Overijssel 2011. s gekozen tot Duurzaam Dorp Overijssel.

Vanaf 3 oktober was het mogelijk om op de acht genomineerde Duurzame Dorpen te stemmen. Vasse heeft hierin xx stemmen behaald, een ruime voorsprong op het dorp Olst. Door vanaf

7 november 2011 weer te stemmen via de website bepalen de inwoners van Overijssel welk dorp de publieksprijs in de wacht sleept. De uitzendingen zijn 's maandags op TV Oost te zien met op 21 november de live-uitzending.

Delden, Hellendoorn, Olst-Wijhe en Vasse zijn door naar de finale van de verkiezing 'Duurzaam Dorp Overijssel 2011'. Vasse is in de finale terechtgekomen dankzij de voorkeurstemmen van het publiek. Delden, Hellendoorn en Olst-Wijhe zijn geselecteerd door de vakjury. De vier dorpen strijden voor de titel en de hoofdprijs van E 200.000,-.

Theo Rietkerk, gedeputeerde Energie: "In totaal hebben 28.200 personen de website bezocht sinds de start van deze actie op 3 oktober. Dat duidt op een enorme betrokkenheid. Geweldig dat enthousiasme. Blijf vooral stemmen via de website jijenoverijssel.nl en kijk naar de live uitzending van TV oost op 21 november, van 20.00 tot 21.00 uur."

Juryprijs en Ppublieksprijs
Vanaf vandaag, maandag 7 november, kan iedereen stemmen op een van de vier finalisten. Deze dorpen strijden tot 18 november voor de publieksprijs van E 50.000,-. Stemmen kan via de website jijenoverijssel.nl. De notaris maakt op 21Een vakjury bepaalt november tijdens de live-uitzending op TV Oost uiteindelijk bekend welk dorp de publieksprijs wint.

Juryprijs
De vakjury bepaalt tijdens de live-uitzending welk dorp de titel wordt uitgeroepen tot 'Duurzaam Dorp Overijssel 2011' krijgt. Dit winnende dorp ontvangt, uit handen van de juryvoorzitter Ruud Lubbers, de De geldprijs van E 200.000,- om de duurzame plannen te is bedoeld voor investeringen in duurzaamheidrealiseren. Ook is er een publieksprijs. Door vanaf 7 november 2011 weer te stemmen via de website bepalen de inwoners van Overijssel welk dorp E 50.000,- ontvangt voor het realiseren van duurzame plannen. DDe zes genomineerde dorpen die niet tot de finale zijn doorgedrongen overige finalisten ontvangen elk een bedrag van E 25.000,- ter stimulering van hun duurzame projecten.

Nieuwe energie
'Duurzaam Dorp Overijssel' wil laten zien dat wijken, gemeenschappen of dorpen gezamenlijk de stap naar duurzaamheid kunnen zetten. In een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de 10 duurzame dorpen in Overijssel, kreeg Hoonhorst uit handen van de juryvoorzitter gedeputeerde Theo Rietkerk symbolisch een certificaat uitgereikt met een waarde van 1,5 miljoen euro. De provincie stelt dit bedrag beschikbaar voor investeringen in duurzaamheid en om de haalbaarheid van duurzame plannen te toetsen. Hierdoor blijft het in Hoonhorst niet bij mooie plannen, maar worden ze ook uitgevoerd.

De vakjury, bestaande uit Vera Dalm van Milieucentraal, Herman Hazewinkel van de Regieraad voor de Bouw, Johan Wempe van hogeschool Saxion en gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel, was onder de indruk van de vele ideeën van 10 Overijsselse dorpen en wijken om hun eigen gemeenschap duurzamer te maken. "We hebben uiteindellijkuiteindelijk gekozen voor Hoonhorst vanwege het draagvlak voor de duurzame plannen onder de inwoners van het dorp en de originele ideeën," aldus gedeputeerde Rietkerk.

Naast ideeën voor duurzame energieopwekking heeft Hoonhorst bijvoorbeeld plannen voor een 'materiël-o-theek' voor gezamenlijke aanschaf en gebruik van materieel en ze zorgen er voor dat ook arbeidsongeschikten en beperkt gehandicapten mee kunnen doen met energieprojecten.

Publieksprijs
Naast een prijs van de vakjury, was er ook een publieksprijs. Bijna 5000 inwoners van Overijssel brachten een stem uit op het dorp van hun keuze. Ook onder de inwoners van Overijssel bleek Hoonhorst favoriet. Heeten was een goede tweede. Vera Dalm, directeur van Milieucentraal stelde de aanwezigen daarom voor om de publieksprijs niet aan het Duurzaam Dorp Hoonhorst uit te reiken, maar aan Heeten, zodat er twee prijswinnaars zouden zijn. Dit voorstel werd onder applaus overgenomen door de ruim 100 aanwezigen. Heeten ontvangt een bedrag van 25.000 euro voor investeringen in duurzaamheid.

Provincie Overijssel, gemeenten en bedrijfsleven willen in 2020 gezamenlijk 20% nieuwe energie uit biomassa, bodem, wind en zon halen. Zo wordt Overijssel onafhankelijker van fossiele energie (olie en aardgas) en wordt de CO2 uitstoot gereduceerd. Beiden zijn noodzakelijk om op lange termijn efficiënter te ondernemen, goedkoper te wonen, en slimmer te werken en lgezonder te leven. De dorpen uit Overijssel die meedingen naar de prijs ŽDuurzaam Dorp Overijssel 2011Ž hebben allen vormen van Nieuwe Energie- opwekking en energiebesparing benoemd in hun plannen. En energie besparen is ook heel belangrijk, want hoe minder we verbruiken hoe voordeliger energie wordt.

Kenniskring
De dorpen en wijken die niet in de prijzen zijn gevallen, staan overigens niet met lege handen. Zij nemen deel aan de kenniskring Duurzaam Dorp. Zij leren van de ervaringen van het Duurzaam Dorp en krijgen ondersteuning van de provincie Overijssel en kenniscentrum Saxion voor de uitvoering van hun eigen duurzame plannen. Het project Duurzaam Dorp, met de bijbehorende kenniskring, loopt tot 1 juli 2012. De hoop en de verwachting van de provincie Overijssel is, dat door dit project niet alleen 10 duurzame dorpen of gemeenschappen ontstaan, maar dat door hun kennis en ervaringen heel Overijssel duurzamer wordt.

In 2012 minimaal 5 nieuwe groen gastankstations in Overijssel Landelijke dekking van tankstations met alternatieve brandstoffen komt dichterbij In 2012 minimaal 11 aardgas en 5 nieuwe groen gastankstations in Overijssel

De provincie Overijssel kent samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en andere provincies, regio's en gemeenten bijna E 3,6 miljoen subsidie toe aan nieuwe vulpunten met schone brandstoffen. In Overijssel is er subsidie voor 5 groen gas tankstations. Bovendien overweegt de provincie om een 6e tankstation mogelijk te maken. De bijdrage van de provincie Overijssel is minimaal 360.000 euro.

"Dat doen we om een goede spreiding van tankstations in Overijssel te krijgen. Doordat we samen met andere provincies investeren in een landelijk netwerk van groen gas tankstations, wordt rijden op groen gas steeds aantrekkelijker, " zo vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, Wonen en Milieu. "Het is jammer dat de landelijke stimulerings- en fiscale maatregelen voor alternatieve brandstoffen tegenstrijdig lijken. Zo geldt sinds dit jaar gelukkig een zeer gunstig accijnsbeleid fiscaal beleid voor elektrische voertuigen. Voor andere alternatieven, die net zo duurzaam zijn, zoals het rijden op groen gas, geldt een gunstig accijnstarief vreemd genoeg niet. Dat is vreemd, want auto's op aardgas of groen gas zijn nu al overal verkrijgbaar. Bovendien is rijden op groen gas klimaatneutraal, omdat het afkomstig is van bijvoorbeeld mest en gft-afval."

Door de investering van de provincie komen er in Overijssel straks in elk geval 5 groen gas tankstations bij: in Zwolle, Wesepe, Staphorst, Goor en Heino. De provincie heeft hiervoor 360.000 euro bijgedragen aan de landelijke subsidieregeling. Een zesde tankstation in Hardenberg kwam net niet in aanmerking voor subsidie, maar is dermatezo kansrijk dat de provincie overweegt om hiervoor een extrtra subsidiebijdrage 80.000 euro vrij te maken. Hiermee komt het aantal aardgas- en groen engas tankstations in Overijssel op twaalf12. Er zijn nu al groen gas- en aardgastankstations in Steenwijk, Zwolle, Hengelo (2), Enschede en Almelo. Landelijk zijn er, als de nieuwe tankstations gerealiseerd zijn, in 2012 ongeveer 120 tankstations voor aardgas en groen gas. De subsidies voor de tankstations zijn beschikbaar gesteld via het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen (TAB). Dit programma is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van V&W, de provincies Noord-Holland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg, de plusregio Stadsgewest Haaglanden en het Openbaar lichaam Regio De Vallei (samenwerkingsverband van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen). Bedrijven konden tot 13 maart 2010 een subsidieaanvraag indienen.

Meer informatie?
Meer informatie over het subsidieprogramma Tankstations Alternatieve Brandstoffen staat op www.agentschapnl.nl/tab.