Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Nieuwsbericht 54-11 / Den Haag, 7 november 2011

NMa stelt methodebesluit regulering flexibiliteitsdiensten GTS vast

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) publiceert vandaag het methodebesluit voor regulering van flexibiliteitsdiensten van Gas Transport Services (GTS), de netbeheerder van het landelijk gastransportnet. Dit methodebesluit maakt duidelijk dat GTS voor de periode van 2012 tot en met 2014 flexibiliteitsdiensten moet blijven aanbieden. "Gasterra heeft een economische machtspositie op de markt voor flexibiliteitsdiensten. De Gaswet stelt dat GTS dan een gereguleerde dienst moet aanbieden. Met dit methodebesluit legt de NMa vast hoe het tarief tot stand komt dat GTS mag rekenen voor deze diensten", aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

Flexibiliteitsdiensten stellen leveranciers van gas in staat om voorspelbare en onvoorspelbare schommelingen in de gasafname op te vangen. De methode van regulering is een voortzetting van de methode die momenteel ook gehanteerd wordt (periode van 2009 tot en met 2011).

Het vandaag gepubliceerde methodebesluit volgt op het ontwerp-methodebesluit flexibiliteitsdiensten dat de NMa op 12 augustus 2011 ter inzage heeft gelegd.

Meer informatie
Methodebesluit regulering flexibiliteitsdiensten 2012 - 2014