Gemeente Berkelland


Persbericht
7 november 2011

Kunstwerk 'Het Glazen Oog' gaat naar kunstverzamelaar Frans Beckers in Brunssum

Het glaskunstwerk 'Het Glazen Oog' van Ton van der Laaken, gaat naar kunstverzamelaar Frans Beckers in Brunssum. Het glazen kunstwerk past niet meer in de vernieuwde raadzaal van het gemeentehuis in Borculo. Samen met de kunstenaar is gezocht naar een nieuwe bestemming voor het kunstwerk. Met de zeer enthousiaste heer Beckers is overeenstemming bereikt over de herplaatsing van 'Het Glazen Oog' in zijn nieuwe autobedrijf. Daarin wordt een bijzondere eco-kunst-wasstraat ondergebracht. Gedurende het wasproces kunnen de wachtenden genieten van kunst, waaronder dus 'Het Glazen Oog' van Ton van der Laaken.

Het kunstwerk is een gezandstraald glasobject met een afmeting van 1,80 meter hoog en 3,80 meter breed en is voorzien van twee zijpanelen. De glasplaat weegt zo'n 350 kilo. Het Glazen Oog werd begin 1990 geplaatst in de raadzaal bij de opening van het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Borculo.

De raadzaal van het gemeentehuis van Berkelland wordt binnenkort verbouwd. Bij de nieuwe indeling is geen plaats meer voor het omvangrijke glaskunstwerk. De gemeente Berkelland deed daarom eerder dit jaar een oproep in het gemeentelijke katern BerkelBericht om een nieuwe bestemming voor 'Het Glazen Oog' aan te dragen. Mede door aandacht in de landelijke media leverde dit ruim 120 ideeën op. De daadwerkelijke verhuizing van het kunstwerk naar Brunssum is waarschijnlijk in het voorjaar van 2012.