Provincie Noord-Holland

VVD wil snel herstel van woningbouw in Noord-Holland

Haarlem, 7 november 2011

De VVD fractie heeft tijdens de Begrotingsbehandeling 2012 een lans gebroken voor de woningbouwsector in Noord-Holland, door GS op te dragen haar verantwoordelijkheid te nemen om herstel van de woningbouw te bespoedigen.

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van maandag 7 november is de Begroting voor 2012 vastgesteld; de eerste begroting na het aantreden van het nieuwe College van GS. Hierbij passeren vele onderwerpen de revue, waarbij de VVD ervoor heeft gekozen om extra aandacht te vestigen op de stagnatie van de woningbouw in de Provincie Noord-Holland.

De maatschappelijke en economische gevolgen van deze stagnatie worden steeds sneller zichtbaar. De bouwsector wordt geconfronteerd met verminderde productie en de woningmarkt zit op slot. Daarnaast is door Europese regelgeving de zogenaamde koopgarantieregeling onder druk komen te staan, en worden door de strenge financiële eisen van banken minder hypotheken verstrekt. Door deze verminderde bouwproductie blijven nieuwe huurwoningen uit, en is scheefgroei en verminderde doorstroming nog niet opgelost.

Ondertussen geven prognoses een toenemende woningbehoefte aan in de komende decennia. Om deze onbalans aan te pakken, moet de woningbouwproductie volgens de VVD veel meer worden gestuurd door vraag in plaats van aanbod. De markt en particulieren moeten worden gefaciliteerd wanneer zij mogelijkheden zien om in die vraag te voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap.

De VVD is van mening dat de provincie haar opstelling daarbij dient te veranderen, door niet uit te gaan van bedreigingen maar van kansen. Bovendien is maatwerk hierbij steeds wenselijker. Belemmeringen hiervoor binnen provinciaal beleid of provinciale regelgeving moeten worden weggenomen.

Om deze kwestie bovenaan de provinciale agenda te zetten heeft de VVD een motie ingediend. Hierin is gepleit voor een breed maatschappelijk overleg met belangrijke stake-holders en een koppeling van beleidsregels en -documenten, zodat de stagnatie in de woningbouwsector snel, realistisch en effectief kan worden aangepakt.


------------------------------------


Provincie Noord-Holland