Gilead maakt positieve vijfjaarsgegevens bekend die het effect laten zien van Viread® op door chronische hepatitis B veroorzaakte leverfibrose en levercirrose

-- Nieuwe langetermijngegevens laten geen ontwikkeling van resistentie zien --

SAN FRANCISCO (VS)--(BUSINESS WIRE)-- 20111106 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) heeft vandaag nieuwe vijfjaarsgegevens bekendgemaakt van de open-label fase van twee cruciale fase-3 klinische trials (studies 102 en 103) die de werkzaamheid van Viread® (tenofovirdisoproxilfumaraat) voor de behandeling van de chronisch hepatitis B-virus (HBV) infectie te beoordelen met name onder behandelingsnaïeve patiënten. Resultaten laten zien dat Viread langetermijn virale onderdrukking van HBV handhaaft en wordt geassocieerd met een reductie van leverfibrose en een omkering van cirrose. Het merendeel (88 procent) van de patiënten in beide studies ondervonden een verbetering van de algehele leverhistologie. Deze twee studies samen vertegenwoordigen een van de grootste datasets die de impact van een orale antivirale therapie op histologische veranderingen evalueren en die een vermindering van leverfibrose laten zien. Deze bevindingen worden op maandag 7 november gepresenteerd, op de 62e jaarvergadering van de American Association for the Study of Liver Diseases (The Liver Meeting 2011) in San Francisco, VS.

“Wij hebben er lang over getheoretiseerd dat langetermijn antivirale therapie niet alleen chronische hepatitis B-patiënten kan helpen virologische onderdrukking te bereiken en te handhaven, maar ook het klinisch resultaat kan verbeteren, waaronder een vermindering van het risico op fibrose of cirrose,” aldus Patrick Marcellin, MD, Hôpital Beaujon in Clichy, Frankrijk, INSERM CRB3 en de Universiteit van Parijs Denis Diderot en de hoofdonderzoeker van studie 102. “Deze resultaten betekenen een belangrijke vooruitgang in HBV-therapie omdat zij een licht werpen op Viread’s potentieel om tekenen van leverbeschadiging bij patiënten met chronische hepatitis B te verminderen of terug te dringen.”

Studies 102 en 103 werden ontworpen voor het vergelijken van Viread met Hepsera® (adefovir dipivoxil) op geblindeerde wijze, gedurende 48 weken, bij zowel HBeAg-negatieve (studie 102) als HBeAg-positieve (studie 103) patiënten met gecompenseerde leverziekte. Patiënten in beide studies die oorspronkelijk waren gerandomiseerd aan Hepsera werden overgezet op open-label Viread na 48 weken en de aan Viread gerandomiseerde patiënten bleven open-label Viread gebruiken.

Uit de gegevens blijkt dat de meeste patiënten die gedurende 240 weken continu Viread kregen aanhoudende onderdrukking ervaarden van de HBV DNA (viral load) spiegels in het bloed van onder de 400 kopieën/ml (respectievelijk 83 procent en 64 procent voor studies 102 en 103). Patiënten die werden gerandomiseerd aan Hepsera en overstapten op Viread in week 48 en Viread kregen gedurende 192 achtereenvolgende weken behielden ook virusonderdrukking (respectievelijk 84 procent en 66 procent voor studies 102 en 103).

Met name gold dat onder de 331 patiënten die combinatiebiopsieën ondergingen op zowel uitgangsniveau als in week 240, er 292 (88 procent) een verbetering ondervonden van de algehele leverhistologie, zoals gemeten door een verbetering van tenminste twee punten in Knodell necroinflammatoire score zonder verslechtering van de Knodell fibrosescore. Van de 94 patiënten met cirrose (Ishak fibrosescore ≥ 5) aan het begin van de behandeling ervaarde 69 (73 procent) regressie van de cirrose en 68 (72 procent) had een verlaging van de Ishak fibrosescore met tenminste twee punten.

Onder de HBeAg-positieve patiënten die Viread kregen gedurende 240 weken (studie 103), was de cumulatieve waarschijnlijkheid (geschat door het Two-State Markov model) van “s” antigeenverlies en seroconversie respectievelijk 9 procent en 7 procent. Bovendien ontstond geen resistentie tegen Viread gedurende 240 weken behandeling.

“Virusresistentie is een belangrijke uitdaging voor artsen die patiënten met chronische hepatitis B behandelen,” aldus Jenny Heathcote, MD, van de University of Toronto, Canada, en hoofdonderzoeker voor studie 103. “Deze resultaten na vijf jaar zijn belangrijk omdat zij Viread’s hoge genetische barrière tegen resistentie aantonen, die essentieel is voor het succes van HBV-behandeling op de lange termijn.”

Viread voor HBV werd in 2008 goedgekeurd door de U.S. Food en Drug Administration (FDA) en is sindsdien in de Verenigde Staten het meest voorgeschreven geneesmiddel voor chronische HBV geworden. Deze gegevens na vijf jaar zijn ingediend bij de FDA en bij het Europees Geneesmiddelenbureau voor toetsing en mogelijke opname in het Viread-label.

Over studies 102 en 103

Studies 102 en 103 waren beide multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde Fase 3 klinische onderzoeken ter vergelijking van Viread met Hepsera onder HBeAg-negatieve (studie 102; n=375) en HBeAg-positieve (studie 103; n=266) chronische hepatitis B-patiënten met gecompenseerde leverziekte. De patiënten hadden bij aanvang van de studie een HBV DNA boven de 100.000 kopieën/ml en verhoogde spiegels van alanineaminotransferase (ALT, een enzym dat dient als maat voor leverontsteking). De meeste patiënten waren behandelingsnaïef.

De patiënten die oorspronkelijk in beide studies waren gerandomiseerd aan Hepsera werden overgezet op open-label Viread (n=196) in week 48, terwijl de oorspronkelijk aan Viread gerandomiseerde patiënten open-label Viread bleven gebruiken (n=389). Alle patiënten werd gevraagd om een leverbiopsie te ondergaan na 48 weken behandeling en opnieuw na vijf jaar behandeling en in totaal 331 patiënten werden beoordeeld in de histologie-analyse.

Tweeënzeventig procent van de patiënten in studie 102 en 50 procent van de patiënten in studie 103 bereikten genormaliseerde ALT in week 240. Viread werd in beide studies goed verdragen. De het meest waargenomen bijwerkingen waren buikpijn, nasofaryngitis, hoofdpijn, influenza, rugpijn en hypertensie. In beide studies staakte 2,1 procent van de patiënten die Viread kregen gedurende vijf jaar de behandeling als gevolg van een bijwerking en 0,9 procent van de patiënten had te maken met een bevestigde stijging van het serumcreatinine van minimaal 0,5 mg/dl of er werd een creatinineklaring berekend van minder dan 50 ml/min.

Belangrijke informatie over Viread voor chronische hepatitis B

Viread (tenofovirdisoproxilfumaraat) is geïndiceerd voor de behandeling van chronische hepatitis B bij volwassenen. De volgende punten moeten in overweging worden genomen wanneer gestart wordt met therapie met Truvada voor de behandeling van HBV-infectie: Deze indicatie is primair gebaseerd op gegevens uit de behandeling van nucleoside-behandelingsnaïeve patiënten en een kleiner aantal patiënten die eerder lamivudine of adefovir hadden gebruikt. De patiënten waren volwassenen met HBeAg-positieve en HBeAg-negatieve chronische hepatitis B met gecompenseerde leverziekte. Viread werd beoordeeld bij een beperkt aantal proefpersonen met chronische hepatitis B en gedecompenseerde leverziekte. Het aantal patiënten in klinische onderzoeken dat met lamivudine of adefovir geassocieerde substituties had bij de uitgangswaarde was te klein om conclusies te kunnen trekken over de werkzaamheid.

Lactaatacidose en ernstige hepatomegalie met steatose, waaronder fatale gevallen, zijn gemeld bij het gebruik van nucleos(t)ide-analogen, waaronder Viread, in combinatie met andere antiretrovirale geneesmiddelen.

Ernstige acute exacerbaties van hepatitis zijn gemeld bij HBV-geïnfecteerde patiënten die zijn gestopt met anti-hepatitis B therapie, waaronder Viread. De leverfunctie moet nauwgezet worden gemonitord, met zowel klinische als laboratorium-follow-up, gedurende tenminste enkele maanden bij patiënten die stoppen met anti-hepatitis B therapie, waaronder Viread. Indien aangewezen, zou hervatting van anti-hepatitis B therapie gerechtvaardigd kunnen zijn.

Ontstaan of verslechtering van nierfunctiestoornis waaronder gevallen van acuut nierfalen en Fanconisyndroom is gemeld bij gebruik van Viread. Aanbevolen wordt om de creatinineklaring (CrCl) te bepalen voorafgaand aan de start van behandeling met Viread en CrCl en serumfosfor te monitoren bij risicopatiënten, waaronder diegenen die eerder niervoorvallen hebben ervaren bij gebruik van Hepsera. Toediening van Viread met gelijktijdig of recent gebruik van nefrotoxische geneesmiddelen moet worden vermeden.

Viread mag niet worden gebruikt met andere tenofovir-bevattende producten (bijv. Atripla®, Complera®, Truvada®). Viread mag niet worden toegediend in combinatie met Hepsera.

Door het risico op de ontwikkeling van HIV-1 resistentie mag Viread uitsluitend worden gebruikt als onderdeel van een geschikt antiretroviraal combinatieregime bij met hiv geïnfecteerde patiënten met of zonder HBV-coïnfectie. Testen op hiv-antilichamen zou aan alle HBV-geïnfecteerde patiënten moeten worden aangeboden voor het starten van de behandeling met Viread.

Afname van de botmineraaldichtheid (BMD) is waargenomen bij met hiv geïnfecteerde patiënten. Het wordt aanbevolen BMD-monitoring te overwegen bij patiënten met een geschiedenis van pathologische breuken of die een risico lopen op osteopenie. De bot-effecten van Viread zijn niet onderzocht bij patiënten met chronische HBV-infectie. Gevallen van osteomalacie (geassocieerd met proximale niertubulopathie en die kan bijdragen aan fracturen) zijn gemeld in verband met het gebruik van Viread.

Bij gecontroleerde klinische trials bij patiënten met chronische hepatitis B met gecompenseerde leverziekte, was misselijkheid de meest algemene bijwerking (alle graden), waargenomen bij 9 procent van de patiënten die in week 48 Viread namen. Andere bijwerkingen die in week 48 bij meer dan 5 procent van de patiënten behandeld met Viread werd waargenomen waren onder meer abdominale pijn, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, nasofaryngitis, rugpijn en huiduitslag.

Bij HBV-geïnfecteerde patiënten met gedecompenseerde leverziekte waren de meest algemene bijwerkingen (alle graden) gemeld bij groter dan of gelijk aan 10 procent van de patiënten behandeld met Viread abdominale pijn (22 procent), misselijkheid (20 procent), slapeloosheid (18 procent), pruritus (16 procent), braken (13 procent), duizeligheid (13 procent) en koorts (11 procent).

Gelijktijdige toediening van Viread met didanosine doet de didanosine-concentraties toenemen. Gebruik behoedzaam en monitor op bewijs van didanosinetoxiciteit (bijv. pancreatitis, neuropathie). Didanosine moet gestaakt worden bij patiënten die met didanosine geassocieerde bijwerkingen ontwikkelen. Bij volwassenen met een lichaamsgewicht van >60 kg, moet de dosis didanosine verlaagd worden tot 250 mg wanneer het gelijktijdig met Viread wordt toegediend. Er zijn geen gegevens beschikbaar voor dosisaanpassing van didanosine bij patiënten die minder wegen dan 60 kg. Gelijktijdige toediening van Viread met atazanavir verlaagt de atazanavirconcentraties en verhoogt de tenofovirconcentraties. Gebruik atazanavir uitsluitend met Viread met aanvullend ritonavir; monitor op bewijs van tenofovirtoxiciteit. Gelijktijdige toediening van Viread met lopinavir/ritonavir verhoogt tenofovirconcentraties. Monitor op bewijs van tenofovirtoxiciteit.

De aanbevolen dosis voor de behandeling van chronische hepatitis B is 300 mg eenmaal daags, oraal, ongeacht voedsel. Bij patiënten met matige en ernstige nierfunctiestoornis moet het dosisinterval van Viread worden aangepast en de nierfunctie nauwkeurig worden gemonitord.

De basisverbinding van Viread werd ontdekt via een gezamenlijke onderzoeksinspanning van Dr. Antonin Holy, Institute for Organic Chemistry and Biochemistry, Academy of Sciences van Tsjechië (IOCB) in Praag en Dr. Erik DeClercq, Rega Institute for Medical Research, Katholieke Universiteit in Leuven, België.

Zie de volledige voorschrijfinformatie voor Viread, Complera, Truvada en Hepsera (inclusief OMKADERDE WAARSCHUWINGEN).

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor nog onvervulde medische behoeften. De missie van het bedrijf is het wereldwijd verbeteren van de zorg aan patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten. Gilead is gevestigd in Foster City, Californië (VS) en is actief in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific.

Forward-looking statement

Dit persbericht bevat forward-looking statements, in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren, waaronder de risico's dat de FDA en het Europees Geneesmiddelenbureau het niet eens zouden kunnen zijn met het opnemen van de vijfjaarsgegevens in het label van Viread. Bovendien zouden de gegevens geen invloed kunnen hebben op de beslissingen van artsen om Viread voor te schrijven in plaats van andere bestaande of toekomstige HBV-medicatie. Bovendien zouden, als Viread gedurende langere periodes door veel patiënten met onderliggende gezondheidsproblemen die veel andere geneesmiddelen gebruiken, worden gebruikt, problemen kunnen ontstaan op het gebied van veiligheid, resistentie, geneesmiddeleninteractie en andere problemen die de acceptatie van Gilead op de markt verkleinen. Deze risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat werkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten zoals die worden genoemd in de forward-looking statements. De lezer wordt gewaarschuwd niet te vertrouwen op deze forward-looking statements. Deze en andere risico's staan in detail beschreven in het kwartaalverslag van Gilead op formulier 10-Q voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2011, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities en Exchange Commission. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead nu beschikt. Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke voorspellingen te actualiseren.

Volledige voorschrijfinformatie voor de VS voor Viread is beschikbaar op www.Viread.com.

Volledige voorschrijfinformatie voor de V.S voor Hepsera is beschikbaar op www.Hepsera.com.

Complera, Hepsera, Truvada en Viread zijn geregistreerde handelsmerken van Gilead Sciences, Inc. of van aan haar gelieerde bedrijven.

Atripla is een geregistreerd handelsmerk van Bristol-Myers Squibb en Gilead Sciences, LLC.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf: www.gilead.com of bel naar Gilead Public Affairs: 1-800-GILEAD-5 of +1 650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead Sciences, Inc.
Susan Hubbard, +1 650-522-5715 (Investeerders)

Soleil Harrison, +1 650-522-5283 (Media)

Ticker_symbol NASDAQ:GILD