UMC St Radboud


Informatiebijeenkomst beroertes in Week Chronisch Zieken 03-11-2011

In het UMC St Radboud vindt op dinsdag 8 november een informatiebijeenkomst plaats over beroertes, in het kader van de Week Chronisch Zieken. Gespecialiseerde verpleegkundigen geven antwoord op vragen zoals: Wat is een beroerte? Hoe kun je een beroerte herkennen? Is een beroerte te voorkomen?

Waar en wanneer?

Belangstellenden zijn van harte welkom in de hal bij de hoofdingang van het UMC St Radboud op 8 november van 10.00 tot 15.00 uur.

Wat?

Naast informatie over beroertes kunnen bezoekers ter plekke hun cholesterol, bloeddruk of suiker laten meten: de belangrijkste indicatoren voor het krijgen van een beroerte. Samen met een verpleegkundige kan een vragenlijst ingevuld worden om de leefstijl in kaart te brengen. Neurologieverpleegkundigen geven advies en voorlichting over hart- en vaatziekten en de mogelijke relatie met de leefstijl.

Beroerte

In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Zo'n 250.000 mensen leven met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct en in de overige 20% is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding.

In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende, al dan niet zichtbare, beperkingen zoals krachtverlies, verlamming van een arm of been, taal/ spraakstoornissen, vermoeidheid, aandachts- en concentratiestoornissen of `een kort lontje'. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.