Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 november 2011

Leverstamcellen als basis voor nieuwe therapieën leverziekten Alternatief voor donorlevers stap dichterbij

In Nederland sterft 10% van de mensen op de wachtlijst voor een donorlever vanwege een gebrek aan donoren. Alternatieve behandelingsmogelijkheden voor patiënten met leverfalen zijn dus zeer gewenst. Dierenarts Baukje Schotanus onderzocht het gebruik van leverstamcellen voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën bij leverziektes voor mens en dier. Zij ontdekte activeringsmechanismen om stamcellen sneller te laten groeien. Schotanus promoveert op 8 november aan de Universiteit Utrecht.

In een door NWO gesubsidieerd onderzoek wist Schotanus verschillende processen te achterhalen die de stamcellen aanzetten tot actieve vermenigvuldiging, verplaatsing naar de plek van de beschadiging en specialisatie tot levercellen. Ze deed dit met behulp van gen- en eiwitstudies bij leverweefsel van mensen en honden met leverziekten, maar ook via experimenten met gekweekte leverstamcellen.

Herstel door stamcellen

De gezonde lever heeft een grote herstelcapaciteit doordat volwassen levercellen zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Bij leverziekten schiet dit herstelmechanisme echter vaak tekort en worden stamcellen in de lever geactiveerd. Deze stamcellen vermenigvuldigen zich dan en kunnen zich specialiseren tot volwaardige levercellen, waardoor de leverfunctie alsnog kan herstellen. De activatie van de stamcellen komt bij leverziekten echter te laat en in onvoldoende mate op gang. Om levensreddend te kunnen zijn moet dit proces echter veel efficiënter worden. De signalen die Schotanus ontdekte, zijn hierbij een belangrijke stap. Stamceltherapie voor leverziekten wordt eerst in honden getest als voorbereiding op de toepassing bij mensen.

Life Sciences

Dit onderzoek valt binnen het thema 'Regenerative Medicine & Stem Cells' van Utrecht Life Sciences, dat focust op de biologie van stamcellen en klinisch onderzoek gericht op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen gebaseerd op stamcellen. Utrecht Life Sciences is een samenwerkingsverband tussen de verschillende instellingen en bedrijven die zich in de regio Utrecht bezig houden met life sciences.