NCRV

Altijd Wat: De invloed van de media op de zaak Mauro

Ingezonden door NCRV op 7 november, 2011 - 12:10


dinsdag 08 november 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Had minister Leers een ander besluit genomen over Mauro als er minder media-aandacht voor zijn dossier was geweest? En hoe verliep dat eigenlijk bij eerdere asielzaken? Werkt stille diplomatie beter? In het NCRV-achtergrondprogramma Altijd Wat gaat oud-minister Nawijn op bezoek bij de Chinese familie Xu die hij in 2003 een verblijfsvergunning heeft gegeven nadat zij de minister persoonlijk benaderde om uitzetting te voorkomen. Ook oud-minister Verdonk komt aan het woord. Zij zette destijds gymnasiumscholiere Taida Pasic net voor haar eindexamen uit, alle petities en acties ten spijt. En een gesprek met de 19-jarige Ali uit Afghanistan die ook is uitgeprocedeerd en twijfelt of het verstandig is om nu de media op te zoeken.

Daarnaast praat Wilfred Scholten met Kathleen Ferrier over de roerige tijden binnen het CDA. Het CDA verkeert in zwaar weer. Deelname aan een regering met gedoogsteun van de PVV en de recente kwestie Mauro trekken een zware wissel op de fractiediscipline. In de peilingen levert de partij zetels in. Twee `dissidenten' blijken keer op keer lastig in het gareel te houden: Ad Koppejan en Kathleen Ferrier.

In de Feit of Fictie zoekt Altijd Wat uit of het terecht is dat homoseksuele mannen worden geweigerd als bloeddonor. In de afgelopen donorweek hebben Nederlandse homoseksuelen hun donorcodicil opgezegd omdat zij worden geweigerd bij de bloedbank. Als ons bloed niet goed genoeg is, dan krijgen jullie ook niet onze organen, zo luidt de redenatie. Homoseksuele mannen zijn verhoudingsgewijs vaker besmet met HIV dan anderen, maar als uit een test blijkt dat een homoseksueel niet besmet is, waarom zou hij dan geen bloed mogen doneren?

Verder in Altijd Wat de feiten over de kantorenmarkt, een portret van de 37-jarige hoofdmachinist Erik Mekenkamp van het gloednieuwe actieschip van Greenpeace en een column van Jan Kuitenbrouwer over de term `factfree politics'.
Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl