Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Berenhospitaal in teken van psychiatrie


7 november 2011


Beren met borderline, schizofrene slangen, apen met anorexia, bavianen met buikpijn of poedels met pleinvrees. Dit jaar zijn ook knuffels met psychiatrische problemen van harte welkom op het jaarlijkse Teddy Bear Hospital in het AMC. En voor de onfortuinlijke pluchen viervoeters met psychiatrische aandoeningen is geen eigen bijdrage nodig, in tegenstelling tot de plannen van minister Schippers voor mensen.


Op één van de centrale pleinen van het AMC is van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 november een heus berenhospitaal nagebouwd met onder andere een operatiekamer, een röntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium. In het Teddy Bear Hospital bepalen de kleuters zelf wat er mis is met hun knuffel en ervaren ze wat er vervolgens in een echt ziekenhuis gebeurt.


Het doel van dit project, dat dit jaar voor de zevende keer wordt georganiseerd, is kleuters op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor 'witte jassen' en ziek zijn.


De kinderen worden opgevangen door echte berendokters. Dit zijn studenten geneeskunde die op deze manier ervaring opdoen in de (medische) omgang met jonge kinderen. Aan het einde van de dag gaan zowel de kleuters als de studenten met een grote glimlach op het gezicht weer naar huis.
Op deze zevende editie komen kinderen van de Bascule, een organisatie in Amsterdam die kinderen met psychische problemen behandelt en begeleidt, met hun knuffels naar het berenhospital. De doktoren daar verwachten dit jaar daarom heel wat knuffeldieren met psychische klachten te krijgen. Daarnaast komen er kleuters van Amsterdamse scholen. Maar elk kind met een zieke knuffel kan op woensdagmiddag zonder afspraak even langskomen.


Initiatiefnemer van het project is de IFMSA-NL (International Federation of Medical Students Association - The Netherlands). IFMSA-NL is onderdeel van een wereldwijd netwerk van geneeskundestudenten dat actief is in 89 landen. De organisatie bestaat uit verschillende werkgroepen die zich onder andere richten op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheid, public health en medisch onderwijs. Doel van IFMSA-NL is onder andere de vorming van cultureel en maatschappelijk bewuste geneeskundestudenten.
De pers is van harte uitgenodigd om op een van de dagen langs te komen om het berenhospitaal in bedrijf te zien. Het hospitaal is elke dag geopend van 09.30 tot 15.00 uur.


Noot voor de redactie (