Korps Landelijke Politiediensten

Oefening antiterrorisme-eenheid DSI

Rotterdam, 08-11-2011 o De Dienst Speciale Interventie (DSI), de antiterrorisme eenheid van Nederland, oefent dinsdag 8 november vanaf 09.00 uur bij het voormalig Rotterdamse Claraziekenhuis. Als onderdeel van de oefening worden DSIers door een heli via een fastrope afgezet op het dak van het pand.

De antiterreur eenheid is een onderdeel van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Om voorbereid te zijn op alle mogelijke (terreur)situaties traint de DSI regelmatig in binnen- en buitenland. Deze trainingen vinden voornamelijk plaats buiten het zicht van het publiek maar zoals nu, soms ook zeer zichtbaar in het publieke domein. Aan de oefening wordt, onder het gezag van het hoofd van de DSI, ook deelgenomen door de Unit Interventie Mariniers van de Koninklijke Marine.

Geen verhoogde dreiging
De oefening in Rotterdam is onderdeel van het reguliere oefenprogramma van de DSI. Er is geen sprake van een verhoogde dreiging of bijzondere omstandigheid die nu aanleiding geeft tot deze oefening.

DSI
De DSI heeft tot taak om over het gehele geweldsspectrum alle voorkomende vormen van grof geweld dan wel terrorisme te bestrijden en specifiek door de minister van Veiligheid en Justitie opgedragen taken uit te voeren. De DSI is met name gespecialiseerd in het uitvoeren van kleine high risk operaties. Daarbij zoekt de dienst niet de toepassing van meer geweld, maar van slimmer geweld bijvoorbeeld door de toepassing van technologie en intelligence.