Gemeente Maastricht

Eerste leerlingen A2 School krijgen diploma

7 november 2011

Wethouder Andre Willems heeft vanmiddag de eerste leerlingen van de A2 School het diploma uit. Het betreft een groep van zeven mensen, die vorig jaar november aan deze voor heel Nederland unieke opleiding is begonnen. Uiteindelijk zullen de komende tien jaar circa 750 mensen (75 per jaar) een opleiding aan de A2 School krijgen.

De A2 School is een zogeheten maatwerkopleiding voor uitkeringsgerechtigden met een geringe kans op de arbeidsmarkt. Ze worden er geschoold in werkzaamheden die specifiek gericht zijn op de aanleg van de A2-tunnel. De opleiding is gebaseerd op het principe leermeester-gezel. Dat wil zeggen dat de leerling naast de theorielessen in de dagelijkse praktijk begeleid wordt door een ervaren werknemer. De nadruk zal liggen op de infrastructurele taken, maar er komen ook opleidingen op het gebied van administratie, bewaking, logistiek, reiniging, catering et cetera.

De eerste groep ging met acht mensen van start. Er is een kandidaat afgevallen. Drie kandidaten hebben niveau 1 gehaald als assistent infra-medewerker, te vergelijken met LBO grond-, weg- en waterbouw. Ze stromen door naar de opleiding niveau 2 en zijn alle drie aan de slag bij Avenue2 (het bouwconsortium van de tunnel). Ook de overige vier kandidaten hebben niveau 1 gehaald en zijn nu in dienst bij BV Aanbouw, die diverse infrastructurele werken in het kader van het

A2-project uitvoert.
Hun werkzaamheden bestaan onder meer uit straatwerk/wegenbouw, grondsanering, bouwrijp maken van grond, aanleggen en optimaliseren van rioolsystemen. De jongste is 19 en de oudste deelnemer is 27 jaar oud.

Het is voor het eerst in Nederland dat een dergelijke doelgerichte opleiding gestart is. In het project A2 School participeren behalve de gemeente Maastricht ook Leeuwenborgh Opleidingen (theorielessen), BV Aanbouw, SPG (Samenwerkingsverband Praktijkopleiding grond, water en wegenbouw) SWV Nuth, UWV, Samenwerkingsverband Bouw, MTB en Prolabor. De school wordt binnenkort bestuurlijk/administratief ondergebracht in stadion De Geusselt samen met het bouwconsortium Avenue2. De theorie- en praktijklessen vinden op verschillende locaties plaats afhankelijk van de thematiek. Wethouder Willems zei zeer trots te zijn op deze pioniers. "Ze zeiden bij de start vorig jaar deze school als een soort laatste kans te zien. Die hebben ze gepakt. Voor hun is de A2 niet alleen een snelweg naar het noorden of het zuiden. Maar de route naar een goede toekomst", aldus de wethouder.

Namens Avenue2l sprak directeur Struijk zijn waardering uit voor de goede samenwerking tussen de diverse organisaties die betrokken zijn bij deze opleiding. Ook voor deze instellingen is het vaak pionierswerk. Struijk roemde de flexibiliteit en betrokkenheid van alle deelnemers en constateerde een groeiende samenwerking.

De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in het kantoor van Avenue2 in De Geusselt.