Gemeente Lelystad

Lelystad wil meedenken over toekomst Aviodrome

Dinsdag 8 november 2011

Het Aviodrome vanuit de lucht bezien

Het college betreurt de moeilijke financiële situatie die bij luchtvaartthemapark Aviodrome is ontstaan. Maandag 7 november 2011 werd bekend dat het themapark surseance van betaling heeft aangevraagd. Door onder meer tegenvallende inkomsten uit evenementen en minder bezoekersaantallen dan verwacht lijdt het Aviodrome verlies, waardoor betalingsachterstanden zijn ontstaan.

Publiekstrekker

Het Aviodrome is als toeristische voorziening een belangrijke publiekstrekker voor Lelystad. Het Aviodrome is ook van belang voor de ontwikkeling van het vliegveld en de omliggende bedrijventerreinen. Daarnaast heeft het Aviodrome een grote collectie nationaal erfgoed, waarvan het van maatschappelijk belang is dat deze als collectie in stand blijft. Inspanningen daarvoor liggen in eerste instantie bij marktpartijen, maar de gemeente Lelystad is graag bereid mee te praten en mee te denken over hoe de toekomst van het Aviodrome gewaarborgd kan worden.

Financieel risico

Met de door het Aviodrome aangevraagde surseance van betaling loopt de gemeente Lelystad een financieel risico van ongeveer 1,5 miljoen euro, vooral als gevolg van een borgstelling voor een in 2003 aangegane geldlening voor uitbreiding van het park met onder meer het Schipholgebouw uit 1928.

Overleg

De gemeente gaat het overleg over de toekomst van het Aviodrome nu snel aan met de aangestelde bewindvoerder. Daarbij geeft de gemeente Lelystad aan actief betrokken te willen worden bij een eventuele doorstart van het luchtvaartthemapark. Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de financiële gevolgen van een mogelijk faillissement.

Open voor publiek

Overigens blijft het Aviodrome vooralsnog geopend voor publiek. De openingstijden zijn - behoudens de maandag buiten de schoolvakanties - van 10.00 tot 17.00 uur. Afgelopen weekend organiseerde het themapark nog een succesvolle flightsimulatorhappening. Meer info over het luchtvaartpark is te vinden op de website van het Aviodrome. Ja