Universiteit Twente

Project Nederlandse Wetenschapsagenda toegekend

08 november 2011

Onderzoekers van het onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente gaan samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden onderzoeken of de representatieve democratie in een legitimiteitscrisis verkeert. De KNAW stelt hiervoor, in het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda, EUR 300.000,- beschikbaar.

Afgelopen voorjaar publiceerde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Nederlandse Wetenschapsagenda. Hierin staan de 49 belangrijkste wetenschappelijke vragen van dit moment verwoord, bij de beantwoording waarvan Nederlandse onderzoekers een bijzondere rol kunnen spelen. In het verlengde hiervan heeft de KNAW vier projectvoorstellen gehonoreerd waarin de eerste vier vragen van deze agenda verder worden uitgewerkt.
Eén van de gehonoreerde projecten betreft de vraag of de representatieve democratie in een legitimiteitscrisis verkeert. Dit project staat onder leiding van de KNAW leden Jacques Thomassen en Kees Aarts (beiden verbonden aan onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente) en Rudy Andeweg (Universiteit Leiden). Het project moet op basis van een review van bestaand onderzoek antwoord geven op de vraag of er sprake is van een legitimiteitscrisis en zo ja, wat de oorzaken daarvan zijn en wat er aan gedaan kan worden. De KNAW stelt EUR 300.000,- voor dit project beschikbaar.
Het project wordt uitgevoerd in het kader van het programma 'Over grenzen' van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het programma stelt Akademieleden in staat activiteiten te organiseren over onderwerpen van De Nederlandse Wetenschapsagenda. Met hun activiteiten voeden zij de discussie over die thema's en dragen zo bij aan de volgende editie van De Nederlandse Wetenschapsagenda, die voor 2015 op de rol staat.