Siemens

Persbericht

Den Haag, dinsdag 8 november 2011

Tthermische legionellapreventieschakeling voor warmwatertapinstallaties in grote gebouwen

Siemens gaat legionella te lijf met uitgekiende gebouwtechniek

Sinds medio 2011 is de nieuwe Drinkwaterwet van kracht. Deze wet verplicht beheerders van gebouwen om adequate maatregelen te treffen teneinde legionella te voorkomen. Regeltechnische maatregelen in het gebouwbeheersysteem (GBS) kunnen helpen om legionella te bestrijden. Een van de oplossingen die Siemens ontwikkeld heeft, is een thermische legionellapreventieschakeling voor warmwatertapinstallaties in ziekenhuizen, hotels en andere grote gebouwen.

Continu temperatuurbewaking
In gebouwen wordt warm water door het leidingsysteem gerecirculeerd om op de tappunten direct water op de gewenste temperatuur te hebben. De dode leidingen naar de tappunten vormen echter een bron van legionella als er niet regelmatig warm water worden gebruikt. s Nachts gaat het warmwatersysteem namelijk uit. De thermische
legionellapreventieschakeling van Siemens bewaakt continu het temperatuurniveau. Als de temperatuur te laag wordt, gaat een alarm af. Gemeten wordt op het koudste punt in het leidingsysteem. Temperatuurgegevens worden geregistreerd, om later te kunnen bewijzen dat het leidingsysteem heeft gefunctioneerd zoals het hoort, mocht zich een besmetting voordoen. s Nachts regelt het GBS dat de temperatuur gedurende bepaalde tijden naar een hoger temperatuurniveau dan standaard wordt gebracht tegen een optimaal energiegebruik. Zo wordt extra zekerheid gecreëerd. Als er niet aan de temperatuur- en tijdeisen kan worden voldaan, wordt een urgente storing in het GBS gemeld.

Verstrekkende gevolgen
Siemens wil haar bijdrage aan legionellapreventie leveren door slimme automatisering. Legionella vormt nog steeds een groot probleem voor onze samenleving. In collectieve leidingsystemen waarin water gerecirculeerd wordt, is de explosieve opbouw van legionella groot. Zo worden er jaarlijks alleen al in Europa bijna duizend hotels besmet. De impact op de bedrijfsvoering van een legionella-uitbraak kan verstrekkend zijn. Het reinigen van het leidingwatersysteem loopt bij een gemiddeld hotel al snel op tot honderdduizenden euros. Van legionella verdachte hotels staan direct in de spotlights. Op een speciale website van de Europese Unie worden ze met naam en toenaam aan de schandpaal genageld en dat betekent marktverlies. Touroperators zullen deze hotels namelijk niet meer boeken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) meldde onlangs een verdubbeling van het aantal legionella-patiënten (473 gevallen in 2010 vergeleken met 256 patiënten in 2009). Vooral in de zomer was de toename opvallend. Mensen die de bacterie via waterdruppeltjes inademen, kunnen een ernstige dubbele longaandoening en hoge koorts ontwikkelen met een mogelijk dodelijke afloop, vooral bij kwetsbare groepen als ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zware rokers. Het blijft een schrikbarende constatering dat er nog steeds zoveel mensen onnodig aan de gevolgen van deze ziekte overlijden.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Building Technologies
Tel: (070) 333 3333, Internet: www.siemens.nl/sbt

Publicaties
Spotlight

7-11-2011 © Siemens Nederland N.V.