Woningprijs gaat fors dalen in 2012

Persbericht van Calcasa

Delft, 8 november - Calcasa voorspelt een verdere daling van de gemiddelde woningwaarde voor volgend jaar. De prijs van een woning zal in de loop van 2012 met ruim vier procent dalen.

Calcasa, een onafhankelijk technologie bedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, onderzocht de markt voor koopwoningen vanuit vijf invalshoeken: de prijsontwikkeling, de verkoopaantallen, het aanbod, de doorlooptijden en het verschil tussen vraag- en verkoopprijs. De trend voor aankomend jaar is overwegend negatief.

De lage rente en de verlaging van de overdrachtsbelasting hebben ervoor gezorgd dat de negatieve prijsontwikkeling werd getemperd het afgelopen jaar. Het aanbod van woningen blijft toenemen terwijl de verkoopaantallen teruglopen. Dit levert een onhoudbare situatie op voor de woningmarkt voor aankomend jaar. Al in het vierde kwartaal van 2011 gaan de prijzen dalen met -0,9% op jaarbasis. Deze prijsontwikkeling is nog gering door de lage hypotheekrente en de lage overdrachtsbelasting, maar als deze in 2012 weer wordt verhoogd zal de prijs nog verder dalen. Calcasa voorspelt een negatieve prijsontwikkeling van -4,3% op jaarbasis voor het 3ekwartaal 2012. De reële prijs van een woning zal naar verwachting zelfs met bijna 7% dalen in 2012.

Aanbod overtreft 1,8 keer het aantal verkopen
Sinds halverwege 2009 overtreft het aanbod aan woningen de vraag (jaarlijks verkochte woningen). Voor de crisis was het totale aanbod aan woningen lager dan deze vraag, en bleven de woningprijzen stijgen. Het aanbod aan woningen groeit sinds de crisis echter door terwijl de vraag afneemt. In het derde kwartaal van 2011 stonden er meer dan 250 duizend woningen te koop, terwijl het jaarlijks aantal verkochte woningen in hetzelfde kwartaal rond de 140 duizend lag. Het jaarlijks verkochte woningen is ten opzichte van vorig jaar met bijna -5% gedaald terwijl het totale aanbod is gegroeid met 15%. De keuze die kopers hebben om een bestaande woning te kopen is dus gegroeid, maar het aantal transacties blijft stagneren. Wellicht wordt dit veroorzaakt door onzekerheid bij consumenten, ondanks de verbeterde betaalbaarheid van een gemiddelde Nederlandse woning vergeleken met de periode voor de crisis (23% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten tegenover 29% in 2008).

Figuur: Jaarlijkse verkopen afgezet tegen het totale maandelijkse aanbod aan bestaande koopwoningen in Nederland
Bron: Verscheidene internetmakelaars, bewerking Calcasa

Over Calcasa
Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed. Het Calcasa Automated Valuation Model (AVM) voor de waardering van individuele woningen is uniek door zijn hoge dekkingsgraad en nauwkeurigheid. Het wordt internationaal erkend door de gerenommeerde ratingbureaus Moody's, Fitch Ratings en Standard & Poor's en de toezichthouders. Daarnaast is Calcasa bekend vanwege de veelvuldig geraadpleegde WOX, de woningprijsindex van Nederland. Calcasa is gespecialiseerd in dataverzameling, kwantitatief onderzoek, softwareontwikkeling en statistische modelbouw met een sterk wetenschappelijk fundament. Hypotheekverstrekkers, investeerders, intermediairs, validatie-instituten, woningbouwcorporaties, consumentenorganisaties, vastgoedbedrijven, makelaarsorganisaties, overheidsinstellingen en toezichthouders vertrouwen dagelijks op de waarderingsoplossingen van Calcasa. www.calcasa.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.calcasa.nl
Bijlage:
* aanbod versus verkopenpdf




Razende Robot Reporter