Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerste paal campushart Erasmus Universiteit Rotterdam

Foto's: Michelle Muus

Start bouw levendiger en duurzamer campus

De campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) krijgt een nieuw aanzien. Als eerste wordt het centrum van het universiteitsterrein omgevormd tot een bruisend campushart met een Plaza en een studentenpaviljoen. De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (ruimtelijke ordening, vastgoed) sloeg op maandag 7 november 2011 de eerste paal. Het project maakt deel uit van de herontwikkeling van de campus tot een levendiger en duurzamer universiteitsterrein.

Onder het toeziend oog van medewerkers, studenten en genodigden sloeg wethouder Karakus in de diepe bouwput van de parkeergarage de eerste paal, die door studenten was beschilderd. Daarna werden uit een enorme wereldbol-ballonnen losgelaten, daarmee het internationale karakter van de nieuwe campus benadrukkend.

De feestelijke ceremonie op het werkterrein markeerde de start van de bouw van het campushart, dat straks wordt gevormd door de Erasmus Plaza, een parkeergarage en het studentenpaviljoen. De Plaza wordt een ruime boulevard en formele entree van het terrein. Onder de Plaza komt een halfverdiepte, parkeergarage met in totaal 1.022 plaatsen die de campus autoluw en groener moet maken.
Het studentenpaviljoen komt op de kruising van de hoofdassen Erasmus Plaza en Institutenlaan. Het vrijstaande pand moet een ontmoetingsplek worden tussen wetenschap en samenleving. Het multifunctionele paviljoen biedt plaats aan een theater, grote flexibele ruimtes, internetwerkplekken en een brasserie. De openheid van het gebouw komt onder meer naar voren in de transparante gevels. Het paviljoen wordt duurzaam en energieneutraal gebouw, met zonnepanelen op het dak en warmte-koudeopslag.

Maatregelen
Tijdens de bouwperiode wordt geprobeerd de overlast voor medewerkers, studenten en omwonenden tot een minimum te beperken. Zo vinden de heiwerkzaamheden in een zo kort mogelijke periode plaats en zijn er diverse geluidsdempende maatregelen getroffen. Verder zijn examens, promoties en oraties zoveel mogelijk verplaatst naar andere locaties. Omwonenden en bedrijven in de buurt zijn geïnformeerd over de bouwwerkzaamheden. De bouw van de parkeergarage wordt uitgevoerd door BAM Bouwcombinatie Campus Woudestein, die na een Europese aanbesteding werd verkozen tot hoofdaannemer.

De bouw van het campushart maakt deel uit van de herontwikkeling van de EUR-campus tot een levendiger en duurzamer universiteitsterrein met internationale uitstraling. Volgens Bart Straatman, lid van het College van Bestuur van de EUR, was de eind jaren zestig gebouwde campus hard toe aan een verbeterslag: "We proberen een fysieke aantrekkelijke en duurzame omgeving te creëren voor studenten en medewerkers. Zo krijgen we een campus die past in de huidige tijd en bij de ambities van de Erasmus Universiteit. Ik ben blij dat we, na jaren van voorbereiding, kunnen beginnen met de bouw van het campushart."

De komende jaren wordt er ook studentenhuisvesting gerealiseerd, vindt de modernisering van het C-gebouw plaats en wordt de buitenruimte verbeterd. Het noordelijke deel van de campus krijgt een parkachtige uitstraling met veel groen, het zuidelijke deel wordt gekenmerkt door meer hoogbouw. Medio 2013, bij de start van de lustrumfestiviteiten (ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan) van de EUR, moet het nieuwe hart van campus Woudestein klaar zijn.

Zie verder www.eur.nl/campusvanmorgen