Rijksuniversiteit Groningen

Cokky Hilhorst en Rafael González winnaars Aart Bosman Prijs 2011 voor beste ICT proefschrift

Datum: 04 november 2011

Prof. dr. Henk Sol, juryvoorzitter van de Aart Bosman Prijs en hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG heeft vrijdag 4 november twee winnaars bekend gemaakt: dr. Cokky Hilhorst en dr. Rafael González. Zij ontvangen beide een eerste prijs ter waarde van 4.000 euro voor hun onderzoek. De Aart Bosman Prijs is de enige prijs in Nederland en België waarmee een proefschrift op het gebied van informatiesystemen en ICT-toepassingen wordt onderscheiden.

|> Meer informatie over de prijs op de website van de Aart Bosman Prijs

|> Programma 4 november en download presentaties

Eens per twee jaar kunnen promovendi naar de prijs van 4.000 euro dingen. De prijs is vernoemd naar prof. dr. Aart Bosman (1930-2008) als pionier en grondlegger van het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde in Nederland. De geldprijs is mogelijk door een schenking van dr. Gezinus Hidding (alumnus FEB, 1982). Met de prijs wil Hidding, nu associate professor aan de Loyola University van Chicago, zijn voormalig leermeester huldigen. Hidding was aanwezig bij de prijsuitreiking op 4 november. Daar presenteerden drie finalisten hun onderzoek die door de jury uit alle kandidaten waren geselecteerd. Hilhorst en González wonnen vervolgens de eerste prijs. De feestelijke bijeenkomst was mede gewijd aan de belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen in het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde.

Hilhorst
Het prijswinnende proefschrift van Cokky Hilhorst (Soest, 1971) getiteld: `Reacting to Risks with Real Options - Valuation of Managerial Flexibility in IT Projects', wordt door de jury geprezen om de veelomvattendheid, waarmee zij het onderzoek heeft uitgevoerd.

Hilhorst bestudeerde het managen van IT projecten. In tegenstelling tot statische projecten gaan IT projecten gepaard met grote risico's, waardoor ze moeilijk te managen zijn en vaak in een fiasco eindigen. De wetenschap pleit voor het gebruik van flexibiliteit: managers houden in de loop van het project de mogelijkheid om de richting (drastisch) aan te passen als reactie op zich ontwikkelende risico's. Opties kunnen bijvoorbeeld zijn: uitstel, of een andere toepassing of schaalgrootte van het project. Hilhorst onderzocht hoe deze opties -ingegeven door risico's- de projectwaardering van managers beïnvloeden. Ze concludeert onder meer dat managers begrijpen hoe flexibiliteit in IT projecten waarde kan creëren.

Volgens de jury heeft Hilhorst heeft een bijzonder complex onderwerp bestudeerd en meerdere onderzoeksbenaderingen benut. Haar studie is opmerkelijk ambitieus opgezet. Ook haar praktische bijdrage is uitstekend. Het proefschrift wordt als een grote stap voorwaarts gezien ten aanzien van het bespreken van het denken over de materie.

González
Rafael González (Bogotá,1976) is door de jury uitgekozen voor de gedeelde eerste prijs voor zijn proefschrift `A Framework for ICT-Supported Coordination in Crisis Response'. Opvallend aan zijn onderzoek is het gebruik van engineering science, ofwel een ontwerpgerichte benadering, aldus de jury.

Het proefschrift gaat over crisisrespons. Technologie kan succesvol zijn bij de coördinatie van goed gedocumenteerde processen, maar schiet vaak tekort bij reactie op crisissen vanwege het onvoorspelbare, risicovolle, complexe en dynamische karakter daarvan. Het proefschrift van González vergroot het inzicht in de coördinatie van crisisrespons en de ondersteuning met ICT. Dit is van belang voor autoriteiten, de brandweer, gemeentes, grote industriële installaties, of de raad voor nationale veiligheid, die continu te maken hebben met het risico dat crisissen ontstaan.

De jury heeft bijzonder veel waardering voor de manier waarop dr. González de ontwerpgerichte benadering heeft gebruikt en heeft uitgewerkt en verwacht de jury dat het proefschrift een standaardwerk gaat worden ten aanzien van de ontwerpgerichte benadering. Ook bij dr. González is de praktische bijdrage is uitstekend.

Tweede prijs voor dr. Ting Li
De derde finalist, mevrouw dr. Ting Li, werd winnaar van de 2e prijs. Haar proefschrift, met als titel `Informedness and Customer-Centric Revenue Management', valt volgens de jury op door de perfectie waarmee het is uitgevoerd.

Door informatietechnologie weten bedrijven steeds meer van hun klanten, en zijn consumenten beter geïnformeerd. Klanten weten precies wat er beschikbaar is voor welke prijs en tegen welke voorwaarden. Bedrijven spelen hier in toenemende mate op in, en bieden steeds vaker maatwerk oplossingen richting de klant. Li biedt organisaties handvatten die hen kunnen helpen om beter om te gaan met de informatiemaatschappij en haar uitdagingen, en strategisch juist om te gaan met een markt die veel meer dan ooit te voren op de hoogte is van de mogelijkheden.

Volgens de jury is dr. Li als geen ander in staat om bekende theoretische problemen te vertalen in een zeer gedegen onderzoek. Haar conclusies zijn dan ook van ongekend hoge kwaliteit. De jury heeft ook bijzonder veel waardering voor de gedegen manier waarop dr. Li haar onderzoek heeft opgezet en uitgevoerd en spreekt haar verwachting uit dat dit proefschrift vele onderzoekers zal inspireren om het pad van dr. Li te volgen. Ook bij dr. Li is de praktische bijdrage uitstekend.