Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Werkend Nederland kan slimmer reizen

Den Haag, 8 november 2011

Het zijn vooral de kenniswerkers die in de spits reizen. Dit is een groep die de meeste mogelijkheden heeft om flexibel te werken, maar dat uit zich niet in slim reisgedrag. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die Ruigrok Netpanel heeft laten verrichten in opdracht van de ANWB in het kader van de Week van het Nieuwe Werken met als motto 'Het Nieuwe Werken doe je zelf'.

Het reizen van huis naar werk lijkt voor velen gewoontegedrag. Een ruime meerderheid (86%) reist eigenlijk altijd op dezelfde manier naar het werk. Wellicht speelt het gebrek van kennis een rol, want circa 43% heeft geen idee hoe zij met een ander vervoermiddel op een efficiënte wijze op hun werk kunnen komen. Ook zien we dat bijna drie vijfde het liefst buiten de spits zou reizen, maar dat tegelijkertijd een zeer grote meerderheid dit momenteel niet doet.

De ANWB is partner van de campagne omdat flexibel werken slim reizen stimuleert. Wanneer er een kleine percentage auto's minder in de spits rondrijdt, zal dat de doorstroming aanzienlijk verbeteren. De bond heeft de ipad-verkeersinformatie gratis beschikbaar gesteld. Reizigers kunnen op basis hiervan hun reisgedrag aanpassen.

Zie verder ook www.anwb.nl/slimreizen

Tips van de ANWB voor slimreizen:


- Reis buiten de spits; dat scheelt tijd.
- Maak afspraken op het werk over het tijdstip van vergaderen. Bijvoorbeeld tussen 10 uur en tot 15 uur.
- Gebruik samenrijden.nl om autoritten te delen.
- Telefonisch vergaderen kan een alternatief zijn voor een bespreking.