Hoge Raad der Nederlanden

Cassatieberoep in zaak doodrijden verkeersregelaar verworpen

Den Haag , 8-11-2011

Achtergrond
De verdachte, destijds 25 jaar oud, negeert op 17 augustus 2008 een stopteken van een verkeersregelaar op het parkeerdek van de Ikea in Amsterdam. De verkeersregelaar bevindt zich vlak voor de auto van de verdachte en doordat deze doorrijdt, komt de verkeersregelaar op de motorkap terecht. Daarop heeft de verdachte gas gegeven en vervolgens hard geremd. De verkeersregelaar slaat daardoor met grote kracht achterover op het wekdek. De 54-jarige man wordt met ernstig schedel- en hersenletsel opgenomen in het ziekenhuis en overlijdt twee dagen later aan zijn verwondingen.

Procedure bij hof en Hoge Raad
Het hof Amsterdam veroordeelt de verdacht op 31 augustus 2010 tot vier jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar.

De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Hij wordt vertegenwoordigd door mr. R.J. Baumgardt, advocaat in Spijkenisse.

Advocaat-generaal Machielse heeft op 6 september 2011 de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep met een zogenoemde verkorte motivering als bedoeld in art. 81RO. Dat is een standaardmotivering die inhoudt dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

Gevolgen van deze uitspraak
De uitspraak van het hof is nu definitief.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 8 november 2011. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Den Haag, 8 november 2011
Mireille Beentjes, woordvoerder/communicatieadviseur tel. 070 - 3611237
Uitspraken: BT1857

Zie het origineel