Rijksoverheid

Rutte bij de opening van de gaspijpleiding Nord Stream

Toespraak | 08-11-2011

Toespraak van minister-president Rutte bij de opening van de gaspijpleiding Nord Stream op 8 november 2011 in Lubmin, Duitsland

Excellenties, dames en heren,

Het bundelen van energie loont. Dat wordt vandaag maar weer eens bewezen. Vijf ondernemingen uit vier landen hebben de afgelopen jaren succesvol hun kennis en kunde samengevoegd om de Nord Stream gaspijpleiding aan te leggen. Een megaproject van 1224 kilometer waarin zich de uitstekende relaties tussen onze landen weerspiegelen. Als vertegenwoordiger van Nederland ben ik er trots dat ons land hieraan via Gasunie een substantiële bijdrage levert.

Gas heeft toekomst. Het is relatief schoon en goedkoop en we kunnen tijdens onze zoektocht naar hernieuwbare energie de komende decennia eenvoudigweg niet zonder. Bovendien mogen we de economische betekenis van gas niet onderschatten. En dat geldt zeker voor Nederland, de grootste gasproducent en -exporteur van de Europese Unie.

De cijfers spreken boekdelen. Voor 2012 gaat het in Nederland naar schatting om een totaal van bijna 21 miljard euro aan economische waarde dat direct aan de gassector is gerelateerd. Daarmee zijn nu al zo'n 66.000 directe en indirecte banen gemoeid en er is potentie voor een groei met nog eens duizenden banen. Om die reden draait onze sterke en innovatieve gassector momenteel op volle toeren. Want Nederland heeft de ambitie om in de toekomst hét gasknooppunt van Noordwest-Europa te zijn. Door onze ligging en infrastructuur zijn we daar als geen ander toe in staat. We stellen dus graag onze kennis en ervaring ter beschikking aan anderen. Zowel bij de productie en het transport van gas, als in de opslag en de handel. Bovendien willen we volop blijven participeren in de internationale kennisontwikkeling die nodig is om maximaal van de aanwezige gasvoorraden te profiteren. Voor ons gaan groei en groen daarbij hand in hand.

Dit is, kortom, een feestelijke en beloftevolle dag. De Nord Stream gaspijplijn zorgt ervoor dat de enorme Russische gasreserves direct verbonden zijn met de gasinfrastructuur en de markten in de Europese Unie. En daarmee levert dit project allerlei nieuwe mogelijkheden op voor de Europese gasmarkt. Bij een stijgende vraag en slinkende voorraden in de Unie zelf, komt de Nord Stream gaspijplijn bovendien precies op tijd. Want het belang van een goede en betrouwbare aanvoer van gas neemt de komende jaren alleen maar toe.

Vandaag is daarom een dag voor felicitaties en complimenten aan alle betrokken partijen. Anderhalf jaar na de officiële start van de bouw in Vyborg is Nord Stream al klaar voor gebruik. Dat is een enorme prestatie. En een belangrijke, want gas is en blijft een aantrekkelijke en noodzakelijke energiebron. Nu en in de toekomst.

En ik ben ervan overtuigd dat de Nord Stream gaspijplijn de voortreffelijke relaties tussen onze landen alleen nog maar beter zal maken. Want achter de miljarden kubieke meters gas die jaarlijks door deze lijn stromen, gaan mensen schuil. Ondernemers, specialisten en bestuurders uit Rusland, Duitsland, Frankrijk en Nederland die met elkaar het beste resultaat willen bereiken. De samenwerking tot nu toe belooft wat mij betreft veel voor de toekomst.

Namens de Nederlandse regering dank ik alle mensen en bedrijven die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de totstandkoming van de Nord Stream gaspijplijn. En ik wens u van harte heel veel succes in de toekomst.

Dank u wel.