Gemeente Ede

dinsdag, 8 november 2011

Nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Ede

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met een nieuwe adviescommissie, de zogenaamde Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente Ede. Het kiest er daarbij voor om de advisering voor monumentenzorg te combineren met de advisering voor welstand. Met de vaststelling van een nieuw reglement voor deze commissie vervallen de reglementen voor de welstands- en monumentencommissie uit 1998 en 1999.

Niet optimaal

De huidige welstands- en monumentencommissie adviseren op basis van verschillende wetgeving en opereren daarom tot op heden grotendeels gescheiden van elkaar. Bij zaken waarin sprake is van advisering op zowel welstands- als erfgoedaspecten, wordt dit niet als een optimale situatie ervaren. Ook de komst van gewijzigde of aangescherpte regels, waaronder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (omgevingsvergunning) en de Monumentenwet vraagt om een versnelling en stroomlijning van de bestaande werkprocessen. Tenslotte kan met dit voorstel ook een bezuinigingsdoelstelling worden ingevuld, zonder daarbij echter de minimale kwaliteitseisen en normen voor advisering uit het oog te verliezen.

Nieuwe regeling

Om dit te realiseren is een nieuwe regeling voor de advisering over ruimtelijke kwaliteit nodig. Daarom wordt voorgesteld om een Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in te stellen op basis van een geactualiseerd reglement. Hierin wordt ingezet op de mogelijkheid om proportioneel te adviseren: integraal waar noodzakelijk, maar gescheiden waar mogelijk. Dit gebeurt dan via een systeem met een voltallige commissie en twee daaraan gelieerde kamers. Hiermee wordt tegelijkertijd beoogd om efficiënter en kostenbesparend te opereren en de klantvriendelijkheid te bevorderen. Tenslotte wordt getracht om het maatschappelijke draagvlak te vergroten door de openbaarheid van vergaderingen te continueren en een onafhankelijke voorzitter en een burgerlid aan te stellen.

Bijlage

Het reglement vormt een bijlage bij de Bouwverordening en Erfgoedverordening van de gemeente Ede en regelt onder meer de taken en bevoegdheden, samenstelling, werkwijze, en de relatie met kwaliteitsteams of supervisoren in geval van advisering over bijzondere plannen. De taken van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) strekken zich onder meer uit over de Erfgoedverordening, Monumentenwet, Wabo, Woningwet en bouwverordening.