CDA


Holtackers: neem onzekerheid defensiepersoneel zoveel mogelijk weg dinsdag 8 november 2011

âHet personeel van Defensie beleeft op dit moment een gevoel van afbraak. Er bestaat onzekerheid. Die onzekerheid moet, waar mogelijk, gereduceerd worden, gemanaged en weggenomen.â Dat zei CDA woordvoerder Michiel Holtackers maandag tijdens een wetgevingsoverleg over het defensiepersoneel. Hij drukte de minister op het hart om zich daar sterk voor te maken.

Holtackers maakte de minister complimenten voor het Sociaal Beleidskader (SBK). Hij vond het SBK precies wat het moet zijn in deze tijd: activerend en een vangnet. Hij had nog wel vragen over het tijdsverloop van de reorganisatie. Hij was zeer benieuwd hoe alles zich voltrekt in de onderdelen en op welke wijze de coördinatie verloopt.

De numerus fixus noemde Holtackers âeen heel duidelijk, maar tevens pijnlijk instrumentâ. Pijnlijk, omdat het ook leidt tot ontslagen. Maar hij vond het wel een goed sturingsinstrument. Het is volgens hem ook een middel om de gemiddelde leeftijd omlaag te brengen, maar dat vond hij in de begroting slechts impliciet terug. Hij vroeg de minister om dat te verduidelijken.Â

Hij constateerde verder dat Defensie eigenlijk een permanente staat van reorganisatie kent. Hij had daarbij bewondering voor de politieke moed van de minister om in een reorganisatie zo veel opdrachten op zich te nemen en verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Maar hij vroeg zich wel af wat er met die ervaringen gedaan werd. Holtackers: âIs er in deze reorganisatie ook in voorzien dat wij de kennis die wij ermee opdoen, ook eens borgen en dat wij leren van onze ervaringen?â

Hij maakte ook een opmerking over een aspect van ons veteranenbeleid, namelijk het militair invaliditeitspensioen. De minister heeft volgens hem de willekeur in de keuringen uitstekend proberen in te dammen, met de introductie van het zogenaamde PTSS-protocol dat met de bonden is overeengekomen. Toch leidt dit in de praktijk nog tot hele uiteenlopende invaliditeitspercentages. Hij verzocht de minister om er alles aan te doen om dit uit te bannen.