Watersportverbond - KNWV

Themadag 'Jeugdzeilen op zee' geslaagd

dinsdag 8 november 2011

Op zaterdag 5 november werd van 11:00 tot 16:00 de themabijeenkomst over âJeugdzeilen op zeeâ gehouden. Zoân veertig gasten vulden de zaal van het topzeilcentrum Scheveningen.

De gasten waren veelal vertegenwoordigers van besturen van
brandingwatersportverenigingen. Verder waren er veel enthousiastelingen die het jeugdzeilen bij hun vereniging een âboostâ willen geven. Dagvoorzitter Willem Dekker, bestuurslid Toervaren van het
Watersportverbond, onderstreepte het belang van het leren van elkaar, en samen optrekken naar de autoriteiten.

Het Watersportverbond heeft al veel ervaring met jeugdzeilen. Dit bleek duidelijk uit de presentatie van Christoffel van Hees, manager Jeugd & Opleiding bij het Watersportverbond.

Sprekers
F18 wereldkampioen Coen de Koning sprak over zijn eigen ervaringen en liet zien dat de competenties die je als wedstrijdzeiler moet hebben, zich direct terugvertalen in de benodigde booteigenschappen. Karin Kampschreur, van de Zoute Optimist te Scheveningen, liet zien dat het allemaal vrij simpel kan. Gewoon beginnen en het enthousiasme trekt veel cursisten en vrijwilligers aan.

Geert Schouten, van de Stichting Wereldtopzeilen, gaf met
een spetterende film en aan de hand van doâs and dontâs, een nuttige kijk in vier jaar ervaring bij de Cat Club Zeeland. Als laatste gaf Klaas van Duin van de Zeilvereniging Noordwijk een leerzame inkijk in de ervaringen van het afgelopen jaar. Waarmee Noordwijk samen met het Watersportverbond met elf vrijwillige instructeurs veel ervaring opdeed.

Geactualiseerd NFB-boekje
Als verassing was er een DVD van de Kustzeilvereniging Skuytevaert. Ook werd er gemeld van een project van het Watersportverbond, dat moet leiden tot een geactualiseerde uitgave van het NFB-boekje âveilig varenâ. Uiteraard vooral gericht op beginnende zeilers.

Voor wie niet aanwezig kon zijn, raden wij aan de bijgaande PowerPoint presentaties door te nemen. Het Watersportverbond kan je verder helpen. Hiervoor kun je contact opnemen met Louise Polet, consulente van de regio Noordzee.