Algemene Onderwijsbond

08-11-2011

Kamer kritisch over wetsvoorstel `Onderwijstijd'

Vandaag spreekt de Tweede Kamer opnieuw over de Wetswijzing vo in verband met onderwijskwaliteit, onderwijstijd en vakanties. Enkele weken geleden bood de AOb de leden van de Vaste Kamercommissie OCW enkele duizenden handtekeningen aan en is er een brief gestuurd met de oproep tegen het voorstel te stemmen.

Tijdens de debatten die gevoerd zijn over het wetsvoorstel bleek dat verschillende Kamerleden zich konden vinden in de bezwaren van de AOb. Dit tot ongenoegen van minister Van Bijsterveldt. Zo drong een aantal Kamerleden aan op behoud van de compensatie voor de wettelijke feestdagen. Ook het plan de zomervakantie in te korten, stuitte bij een aantal fracties op verzet.

Bemoeienis met de cao's
De minister stelt onder meer voor de wettelijke feestdagen op te voeren als deel van de beschikbare vakantiedagen en de zomervakantie in te korten. Door deze voorstellen wordt het onderwijspersoneel gedwongen negen of tien vakantiedagen per jaar in te leveren. AOb-voorzitter Walter Dresscher: `De minister bemoeit zich onterecht met de cao's, terwijl dit een zaak is tussen werknemers en werkgevers.'

'Gelukkig zien Kamerleden dat ook en terecht is er een aantal bezwaren tegen het wetsvoorstel naar voren gebracht. Bovendien hebben wij een model ontwikkeld waarmee de gewenste kwaliteitsverbetering wordt bereikt zonder de regeling te veranderen. De arbeidsvoorwaarden zijn het probleem niet. Het knelpunt is de organisatie van de school.'

Bezwaren tegen wetsvoorstel
Vanmiddag wordt duidelijk of het wetsvoorstel enige kans van slagen heeft. De coalitiepartijen steunen de minister op hoofdlijnen. Hierdoor zijn de PVV en de SGP hoofdrolspelers in het debat. De PVV heeft als gedoogpartner in de Tweede Kamer een belangrijke stem. De steun van de SGP in de Eerste Kamer is wellicht noodzakelijk om de minister aan een meerderheid te helpen.

Beide partijen hebben echter een aantal bezwaren tegen het voorstel, hoewel de inhoud van deze bezwaren nogal verschilt. Zo diende de SGP samen met de ChristenUnie een amendement in om meer roostervrije dagen in de wet op te nemen. De PVV bekritiseerde het wetsvoorstel omdat de 1040-urennorm terug wordt gebracht naar duizend uur.

'Docenten vinden het ook niet fijn als lessen uitvallen' Bovendien bleek dat er veel onduidelijkheid bestaat over de invulling van de term `onderwijstijd'. Vallen begeleidde huiswerkuren onder deze definitie, waarom worden onderwijsuren die plaatsvinden in de zomervakantie niet meegeteld en hoe zit het met de maatschappelijke stage? Hierover zijn Kamerleden en de minister het niet altijd eens, zo bleek uit het debat van vorige week.

Dresscher: `Wat er onder onderwijstijd valt is ook belangrijk voor de AOb. De invulling van deze definitie kan echter het beste worden overgelaten aan de professionals, de docenten dus.' De AOb stoort zich daarnaast aan de berichtgeving in de media, waarbij net gedaan wordt alsof het docenten enkel om behoud van de vakantiedagen gaat. Dresscher: `Docenten vinden het ook niet fijn als lessen uitvallen. Er is echter al lang aangetoond dat de meeste scholen nu al prima in staat zijn om alle onderwijsuren te realiseren. De minister zoekt naar een oplossing voor een niet bestaand probleem.'