Rijksoverheid

Opening Nord Stream gaspijpleiding

Nieuwsbericht | 08-11-2011

'Het bundelen van energie loont', aldus de minister-president bij de opening van de gaspijpleiding Nord Stream. Minister-president Rutte nam vandaag in het Duitse Lubmin, samen met bondskanselier Merkel van Duitsland, president Medvedev van Rusland, premier Fillon van Frankrijk en EU-commissaris Oettinger van Energie, de eerste van de twee Nord Stream gasleidingen in gebruik.
Premier Rutte opent met enkele andere regeringsleiders de gasleiding van Nord Stream.

Het bundelen van energie loont', aldus Rutte bij de opening van de gaspijpleiding Nord Stream.

De pijpleidingen transporteren aardgas uit Rusland naar Europa. De leidingen lopen van Vyborg in Rusland naar Lubmin in Duitsland, een afstand van 1224 km. De twee pijpleidingen van Nord Stream kunnen in 2012 55 miljard m^3 gas transporteren. Dit is voldoende om ruim 26 miljoen Europese huishoudens van energie te voorzien.

Met de aansluiting op de Nord Stream gasleidingen heeft Nederland aansluiting op de wereldmarkt voor gas. 'De economische betekenis van gas moeten we niet onderschatten. De cijfers spreken boekdelen. Voor 2012 gaat het om een totaal van bijna EUR21 miljard aan economische waarde dat direct aan de gassector is gerelateerd', aldus minister-president Rutte.

De Nederlandse Gasunie heeft een 9% aandeel in de pijpleidingen. Voor de aanleg en exploitatie van de Nord Stream gasleiding bundelen 5 internationale bedrijven, waaronder Gasunie, hun krachten.