Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Verdubbeling spoor stap dichterbij

8 november 2011

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen ProRail, de dienst Zuidas en Stadsdeel Zuid, is de realisatie van project SAAL weer 'n stap dichterbij gekomen. Project OV Saal staat voor Openbaar Vervoer Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad. Om het groeiend aantal reizigers op te vangen, is het noodzakelijk om het spoor te verdubbelen.

Op vrijdag 4 november hebben de drie partijen de samenwerking bevestigd. Voor de ontwikkeling van de Zuidas is een goede infrastructuur cruciaal. De spoorverdubbeling is daar een zeer belangrijk onderdeel van.

Forse toename aantal reizigers zuidkant Amsterdam

De komende jaren neemt het aantal reizigers op dit traject aan de zuidkant van Amsterdam fors toe. Van 70.000 in 2009 naar 275.000 in 2025. Mensen die vanuit Lelystad en Almere richting Amsterdam en Schiphol en vice versa reizen, passeren de Zuidas. En met de opening van de Hanzelijn eind volgend jaar zal het aantal reizigers nog verder toenemen. Daarom is het noodzakelijk het spoor te verdubbelen.

De werkzaamheden voor dit traject van het project SAAL gaan over een afstand van ongeveer 3,5 kilometer dwars door de het zuidelijke deel van Amsterdam. Misschien geen enorme afstand, maar het is wel één van de drukste gebieden van Nederland en dat vraagt om bijzondere aandacht. Vandaar ook deze overeenkomst. De drie partijen hebben er ruim anderhalf jaar aan gewerkt. De bereikbaarheid van Amsterdam tijdens de uitvoering van het project is daarbij een belangrijk speerpunt. Afspraken hierover zijn nu naar tevredenheid van iedereen vastgelegd.
---