Gemeente Someren


Dunning bos rond het Beuven

uitdunning bossen

Begin november is de gemeente Someren gestart met het uitvoeren van dunningswerkzaamheden in de bossen rond het Beuven. Deze maatregel heeft als doel de soortenrijkdom van het gebied te verhogen en meer variatie in het bos te creëren.

Dunnen is het verwijderen van bomen zodat andere bomen de ruimte krijgen verder te groeien. De bomen die overblijven krijgen door de dunning meer ruimte. Hierdoor gaan deze bomen beter groeien en worden ze dikker, stabieler en vitaler. Meer licht zal de bodem van het bos kunnen bereiken, waardoor de ondergroei, zoals struiken en kruiden, zich beter kunnen ontwikkelen. Het aantal boom- en struiksoorten zal toenemen. Gestreefd wordt naar een bosverjonging van zowel inheemse loof- als naaldsoorten. Ook ontstaat een grotere variatie tussen lichte (open) en donkere (gesloten) plekken. Tenslotte worden markante bomen en andere elementen tijdens de dunning extra vrij gezet waardoor ze meer in het oog springen. Het gebied wordt hierdoor aantrekkelijker voor de bezoeker; de belevingswaarde van de natuur wordt sterk vergroot. De bomen die verwijderd worden zijn gemarkeerd met oranje verf.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd met een oogstmachine die de bomen velt, ontdoet van zijtakken en de stam in stukken zaagt. Deze gezaagde stukken worden vervolgens naast de grotere paden opgestapeld en hierna getransporteerd naar de houtverwerkende industrie.

Tijdens de werkzaamheden worden bijvoorbeeld roofvogelnesten, spechten(nest) bomen, mierennesten, holen en zeldzame flora ontzien.

De werkzaamheden zijn op 15 december van dit jaar afgerond.