Nieuw-Vlaamse Alliantie




Onze kerncentrales zijn veilig: debat levensduurverlenging opnieuw voeren

klok 08 november 2011

Kamerlid en energiespecialist Bert Wollants van de N-VA vraagt dat het debat over de kernuitstap opnieuw in het parlement gevoerd wordt. Wollants verwijst naar de bevindingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. "De drie oudste kerncentrales in ons land zijn, mits enkele aanpassingen, veilig verklaard. Niets belet ons dus om ze langer open te houden."

Het Federaal agentschap voor Nucleaire Controle maakte zopas de voorlopige resultaten van de stresstests bekend. Uit die tests, die alle Europese kerncentrales moeten uitvoeren, blijkt dat de kerncentrales in ons land veilig zijn mits enkele beperkte aanpassingen. De kerncentrale van Tihange kan nog veiliger worden als er een bunker wordt geplaatst. "Daarmee wordt het debat over een mogelijke wijziging van de wet over de kernuitstap nieuw leven in geblazen. De kerncentrales kunnen probleemloos langer openblijven", zegt Wollants.

De bevestiging van de veiligheid van onze centrales ontneemt dus een belangrijk argument aan de voorstanders van vervroegde sluiting. De onderhandelaars hebben ook de mond vol over de controle van de energieprijzen, maar de sluiting van de kerncentrales is de slechtst mogelijke stap om de prijs laag te houden. Ook prijs is dus geen argument.

Debat ten gronde

Voor Wollants bewijzen de bevindingen van het FANC dat we het debat over de kernuitstap nu ten gronde moeten voeren. "Het parlement besliste dat het eerst zou kijken naar de resultaten van stresstest en de veiligheid van de kerncentrales alvorens een beslissing te maken over een eventuele levensduurverlenging. Dit is de situatie waarin we ons vandaag bevinden: enerzijds kan de bevoorradingszekerheid niet verzekerd worden en anderzijds zijn de kerncentrales veilig bevonden om langer operationeel te zijn."

Een zeer ambigue situatie dus. Kortom, volgens de N-VA is alles aanwezig om onze kerncentrales probleemloos langer open te houden. Auteur(s): Bert Wollants, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be