Openbaar Ministerie

200 jaar rechterlijke macht in Nederland

8 november 2011 - Openbaar Ministerie

Op vrijdag 11 november wordt stilgestaan bij 200 jaar rechterlijke macht in Nederland. Hare Majesteit de Koningin woont de viering in de Ridderzaal in Den Haag bij. Behalve de koningin zijn vertegenwoordigers van het openbaar bestuur, de politie, de rechtspraak en het Openbaar Ministerie uitgenodigd voor de viering. Tijdens de bijeenkomst voor genodigden neemt de koningin de eerste exemplaren van twee boeken in ontvangst die de historie van twee eeuwen rechterlijke macht beschrijven.

Verschillende sprekers zullen diverse aspecten van de rechterlijke macht belichten. Besproken wordt de noodzaak wetgeving en rechtspraak internationaal beter af te stemmen, het belang van het meer centraal stellen van het slachtoffer en de positie van de rechter als onafhankelijk probleemoplosser. Daarnaast vindt een theatrale vertelling plaats over rechtspraak, vergelding en vergeving.

Margriet Vroomans zal als gespreksleider optreden. Aan de hand van korte videofragmenten zal ze onder meer Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal, kort interviewen over de positie van het slachtoffer. Op dat gebied is er de afgelopen jaren veel veranderd. Er is veel meer aandacht voor het slachtoffer. Zo is er bijvoorbeeld spreekrecht voor het slachtoffer tijdens de zitting gekomen en is de informatievoorziening aan het slachtoffer verbeterd.

Het is 200 jaar geleden dat Napoleon in 1811 een rechterlijke organisatie naar Frans model invoerde. Deze bestaat uit onafhankelijke rechters en een zelfstandig orgaan dat het belang van de keizerlijke overheid behartigt. Het toenmalige Le Ministère Public wordt het Nederlandse Openbaar Ministerie. Eind 1813 wordt Nederland bevrijd en verdwijnt de Franse overheerser. Wat wel blijft zijn de Franse wetgeving en de rechterlijke organisatie. Deze passen namelijk perfect binnen de nieuwe staatsvorm van Nederland. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd. Maar één ding is nog precies hetzelfde: de Nederlandse Rechterlijke Macht is onpartijdig en onafhankelijk. Al tweehonderd jaar lang.