Reactie Thermphos op bekendmaking last onder dwangsom

Persbericht van Thermphos

VLISSINGEN-Fosfor producent Thermphos begrijpt, maar betreurt het besluit van de provincie Zeeland om een dwansgom op te leggen voor de uitstoot van cadmium. Vergeleken met de jaarvrachten cadmium in het verleden is de uitstoot dramatisch gedaald. Ten opzichte van 2004 is sprake van een afname van de jaarvracht met zestig procent. Vorig jaar is het cadmiumreductie programma (CARE) door Thermphos in werking gesteld. Deze investering van 15 miljoen euro heeft de uitstoot t.o.v. 2010 zelfs met 90 procent teruggedrongen. Het bedrijf is er veel aan gelegen binnen de gestelde normen te produceren. Thermphos begrijpt dat de provincie als handhaver steng moet optreden, maar het bedrijf wil ook benadrukken dat het steeds om kortstondige uitschieters gaat.

Voor de middellange termijn richt Thermphos zich op de bouw van een 'state of the art' luchtzuiveringsinstallatie, die -onafhankelijk van de procescondities- garandeert dat de uitstoot van dioxines, zware metalen en ammoniak ruimschoots binnen de vergunde normen blijft. Thermphos neemt deze zuiveringsinstallatie uiterlijk eind 2014 in gebruik.

Voor de lange termijn (2020) beoogt Thermphos bij de productie volledig gebruik te maken van afvalstoffen, in plaats van fosfaaterts. Hierdoor kunnen de emisies nog verder worden terugebracht. In juni van dit jaar is het bedrijf hiertoe een samenwerkingsverband aangegaan met EPEA, de organisatie van de Duitse Cradle-to-Cradle expert, prof.dr. Michael Braungart. Met deze revolutionaire overgang is een investering van tientallen miljoenen euro's gemoeid.




Razende Robot Reporter