Plan Nederland

Schaatsen en Zwemmen voor Water van start!

07 november 2011

Annamarie Thomas geeft startschot voor landelijke scholierenactie van Plan

30.000 kinderen `Schaatsen en Zwemmen voor Water' in Mali

Dean Saunders en Yes-R verzorgen de muziek tijdens de opening

Annamarie Thomas heeft vandaag samen met 900 kinderen op de Jaap Eeden IJsbaan in Amsterdam het startschot gegeven voor de grote landelijke educatieve scholierenactie `Schaatsen en Zwemmen voor Water' van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan. In de periode 7 t/m 18 november gaan duizenden kinderen weer massaal de ijsbaan op en het zwembad in om zoveel mogelijk geld bij elkaar te schaatsen of zwemmen voor waterprojecten in Mali. 140.000 mensen in Mali zullen profiteren van water- en sanitatieprojecten, die dankzij deze actie samen met de lokale bevolking en Plan opgezet kunnen worden.

Annamarie Thomas:`Met deze sportieve actie zorgt Plan voor veilig water in Mali. En dat is niet alleen belangrijk om te overleven. Het draagt ook bij aan de mogelijkheid voor meisjes om naar school te gaan. Want doordat zij nu vaak uren moeten lopen om water voor het gezin te halen hebben zij geen tijd voor school.' Annamarie Thomas, wereldkampioen Schaatsen, verzorgt het startschot van de actie.

In heel Nederland doen 30.000 leerlingen van 300 scholen mee. In het kader van de actie proberen leerlingen van basisscholen zoveel mogelijk geld bij elkaar te zwemmen of schaatsen voor waterprogramma's van Plan in Mali. Daarbij laten ze zich sponsoren door familie, buren of vrienden. In de aanloop naar de actie leren de kinderen over drinkwaterproblematiek, wereldwijd en in Afrika. Speciale aandacht is er voor het belang van waterpompen dichtbij de school. Meisjes zijn vaak verantwoordelijk voor het halen van water voor het hele gezin en hebben daardoor geen tijd om naar school te gaan.

De opbrengst van de actie is dit jaar bestemd voor een drinkwaterprogramma van Plan voor kinderen en hun omgeving in Mali. Het project richt zich op zowel water, sanitatie als hygiëne. Plan gaat in de Malinese provincie Kati de toegang tot veilig drinkwater verbeteren door bestaande waterpompen te herstellen en het aantal waterpunten uit te breiden. Ook gaat Plan de sanitaire voorzieningen en de hygiëne verbeteren door samen met de lokale bevolking toiletten aan te leggen en hygiënevoorlichting te geven. Van het water- en sanitatieprogramma in Kati profiteren naar verwachting rond de 140.000 mensen. In het project is er speciale aandacht voor aparte latrines voor meisjes en jongens en het belang van waterpompen dichtbij school. Meisjes gaan vaak niet naar school, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het halen van water voor het hele gezin. Dit betekent dat ze uren moeten lopen per dag.

Meer informatie? www.plannederland.nl/voorwater

Kinderen in actie op de Jaap Eden IJsbaan Amsterdam Wethouder van sport (Amsterdam), de heer van der Burg en Plan-directeur Monique van 't Hek bij de stempelpost tijdens Schaatsen en Zwemmen voor Water

""

Kinderrechtenorganisatie Plan

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.
www.plannederland.nl
Contact
Plan
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
Tel. 020 549 55 20
Rek.nr: 39.35.86.766