Gemeente Eindhoven

Eindhoven deelnemer aan Living Labs Global Award

Eindhoven is naast onder meer Kaapstad, Lagos, Mexico-Stad, Rio de Janeiro en San Francisco een van de twintig steden op vier continenten die de krachten bundelen met Living Labs Global, de Wereldbank, Oracle, CityMart.com en de Climate Group om in het kader van de Living Labs Global Award innovatieve oplossingen te vinden voor het verbeteren van de levensstandaard van meer dan 100 miljoen mensen. Internationale aanbieders van technologie en diensten strijden daarbij om twintig eerste plaatsen en de kans de doeltreffendheid van hun oplossing te testen door in deze steden een pilot uit te voeren.

Mary-Ann Schreurs, wethouder gemeente Eindhoven, vindt de Award een ideale combinatie van innovatie, samenwerking en positiviteit. "In dit proces werken steden over de hele wereld samen met grote bedrijven en instellingen die tot doel hebben om de wereld te verbeteren. Het is geen luchtfietserij, maar er wordt nagedacht over concrete en vernieuwende manieren om het leven van veel mensen ten positieve te veranderen. Daarnaast sluit het concept van Living Labs Global perfect aan bij het innovatieve karakter van de Brainport Regio Eindhoven. We zijn niet voor niks onlangs uitgeroepen tot de World's Smartest Region! Wij kunnen dus ook zelf een bijdrage leveren aan die betere toekomst."

Living Labs Global (www.livinglabs-global.com), de non-profitorganisatie die zich inzet voor nieuwe technologieën en diensten in steden, werkt samen met Barcelona, Birmingham, Caceres, Kaapstad, Coventry, Derry-Londonderry, Eindhoven, Fukuoka, Glasgow, Guadelajara, Hamburg, Lagos, Lavasa, Kristiansand, Mexico-Stad, Rio de Janeiro, San Francisco, Sant Cugat, Santiago de Chile en Terrassa bij het selecteren van de aanbieders en de oplossingen die het beste antwoord geven op grote stedelijke uitdagingen als sociale inclusie, intelligent vervoer, automatisering van stedelijke diensten, stadsverlichting, open-datasystemen, slim wonen en gezondheidszorg.

Sascha Haselmayer, algemeen directeur van Living Labs Global: "We zijn erg blij met de samenwerking met deze belangrijke groep wereldsteden. Hun visie, hun leiderschap, hun kennis van de huidige en toekomstige uitdagingen en hun geloof in de kracht van innovatie maken niet alleen de Living Labs Global Award mogelijk, maar vormen samen ook een blauwdruk voor de toekomst van steden overal ter wereld."

De vorige editie van de Awards leverde 562 inzendingen uit 41 landen op. Winnaars waren onder meer een slim realtime p2p-parkeersysteem in Stockholm en een open-databurgerparticipatieplatform in San Francisco. Oracle Corporation is benoemd tot belangrijkste corporate partner voor de Living Labs Global Award 2012 en CityMart.com levert de technische en sociale netwerkinfrastructuur via zijn urban technology marketplace. Strategisch partner The Climate Group, een internationale ngo, heeft de Living Labs Global Award opgenomen in zijn grote Clean Revolution-campagne.

Dan Hoornweg, Lead Urban Strategist van de Wereldbank: "Rijk, arm, noord, zuid... in elke stad kunnen vernieuwers met een goed idee komen. Een van de grootste verdiensten van Living Labs Global Award is dat het zoekt naar transformerende oplossingen overal ter wereld. Deze editie laat opnieuw zien dat elke stad wijzer kan worden door over grenzen heen te kijken."

Er zijn 21 wedstrijdcategorieën en de inzendingen worden beoordeeld door internationale experts Daarbij wordt gekeken naar criteria als impact op klimaat en gemeenschap, innovatie, marktrelevantie en implementatiegemak. De categorieën zijn vastgesteld in samenspraak met beleidsmakers in steden van overal ter wereld. Achter elke categorie schuilt het commitment van een stad om het winnende project als pilot uit te voeren, met volle institutionele ondersteuning om de impact van de oplossing op het behalen van de doelstellingen van de gemeenschap te evalueren.

Inzendingen voor deelname aan de Living Labs Global Award kunnen worden ingestuurd tot 17 februari 2012. Op 5 maart 2012 presenteert iedere partnerstad een shortlist van de 5 beste plannen. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in mei 2012 in Rio de Janeiro, gelijk met de top in Rio over innovaties bij stedelijke diensten.