Gemeente Binnenmaas

Hoekschewaards gezelschap op excursie naar Duitsland

Op 4 november bezocht een breed gezelschap uit de Hoeksche Waard het IBA-Emscherpark in Duitsland. Deze excursie werd georganiseerd om inspiratie op te doen voor de visievorming voor de noordrand van de Hoeksche Waard.

Bestuurders, maatschappelijke partners en ondernemers gaven hiermee het startschot om te komen tot een integrale ruimtelijke visie daarop. De excursie is op verzoek van het SOHW (Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard) verzorgd door het gerenommeerde landschapsarchitectenbureau West8.
Het IBA-Emscherpark in het Ruhrgebied is een voormalige geïndustrialiseerde regio. Er zijn in het landschap nog veel sporen te vinden van mijnbouw, hoogovens, fabrieken en allerlei installaties. In het hele gebied is al jarenlang een herontwikkeling aan de gang om de leef- en woonkwaliteit te verhogen met architectonische, stedenbouwkundige, sociale en ecologische maatregelen. De oude industriële kenmerken zijn in het landschap nog terug te vinden als getuigen van het verleden. In veel gevallen hebben ze echter een geheel nieuwe functie gekregen op het gebied van wonen, werken of vrije tijd om nu ook de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Diverse deelprojecten in deze oude industriële regio zijn met elkaar verbonden tot een groot landschapspark.
Het Hoekschewaardse gezelschap bezocht verschillende deelprojecten om inspiratie en ideeën op te doen om zelf mee aan de slag te kunnen, en om te leren van de ervaringen die in het Duitse project zijn opgedaan. In het informatiecentrum van het wereldberoemde Duitse herstructureringsproject werden de kritieke succesfactoren benoemd. Positieve controverse, urgentie(besef) en een helder startpunt werden naast bestuurlijke eendracht bepalende elementen genoemd. Daarnaast bleek bij deze ontwikkeling dat positieve effecten zich niet altijd laten plannen. In dit geval de circa 600.000 toeristen die jaarlijks het park bezoeken.

Inspiratie en discussie
Onder leiding van landschapsarchitect Adriaan Geuze van West8 vond aansluitend een geanimeerde en prikkelende discussie plaats over de bouwstenen voor de visie noordrandpark. Aan de hand van drie uitersten is gediscussieerd over de thema's wonen, bedrijvigheid, landbouw, recreatie en toerisme. Besproken zijn vragen als: Hoe onderscheiden we ons van andere gebieden? Wat is daar voor nodig? Zijn die keuzes te maken? Wat betekent dit voor eerdere keuzes? Op welke termijn zijn zaken te realiseren? Welke rolverdeling tussen gemeenten hoort hier bij? wat kunnen de maatschappelijke partijen en de ondernemers doen?

Met een rijke oogst aan ingrediënten voor de visie is het gemêleerde gezelschap teruggereisd naar de Hoeksche Waard. De komende weken worden gebruikt om de bouwstenen compleet en scherp te krijgen en te vertalen naar een helder ambitiedocument. Zowel de bij de bijeenkomst aanwezige partijen als ook de thuisblijvers worden hierbij betrokken om uiteindelijk medio 2012 een masterplan voor de Noordrand van de Hoeksche Waard te kunnen vaststellen.

08-11-2011