Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Verschenen: Vragen over Malta, Rapportage Archeologische Monumentenzorg 196

8 nov 2011 - 15:18

Parallel aan de evaluatie van de Archeologiewetgeving heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed drie studies uitgevoerd die een antwoord geven op drie vragen over `Malta'.

De eerste vraag is: Wat heeft het `Malta-onderzoek' aan nieuws opgeleverd? De eerste studie schetst een beeld van de effectiviteit van de archeologische onderzoeksketen voor de beeldvorming over het verleden.

Het tweede onderzoek gaat om de effecten voor het erfgoed van de niet onder de wet vallende vormen van sluipende degradatie zoals verdroging, hellingerosie, normaal agrarisch gebruik en verspoeling. Vraag is, op welke schaal deze erosieve processen voorkomen, welk uitwerking ze hebben op het archeologisch erfgoed en wat het effect is van beheersmaatregelen.

Het laatste onderzoek betreft de maatregel van overheden om ingrepen in de bodem tot een bepaald oppervlak te kunnen vrijwaren van archeologisch onderzoek. De bijdrage laat zien hoe deze maatregel wordt toegepast en probeert de vraag te beantwoorden wat het effect van deze maatregel is voor het erfgoed.