Rechtbank Alkmaar


Celstraf voor twee duinbranden Bergen aan Zee

Alkmaar , 8-11-2011

De rechtbank Alkmaar heeft op 8 november 2011 twee jongemannen veroordeeld die op 7 mei 2011 tweemaal brand hebben gesticht in het duingebied bij Bergen aan Zee. De zaak kreeg veel publiciteit als gevolg van de vele branden die het afgelopen jaar in het Noordhollands duingebied hebben gewoed. Uit het politieonderzoek blijkt echter geen betrokkenheid van de twee jongemannen bij de overige branden.

Celstraffen

De rechtbank heeft de oudste verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Deze verdachte heeft naast de brandstichting ook een aantal vernielingen en twee diefstallen gepleegd en een persoon bedreigd. De jongste verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk. Deze verdachte had naast de brandstichting ook een buschauffeur van Connexxion met een mes bedreigd. Beide verdachten hadden ook nog twee fietsen gestolen op de dag van de brandstichting.

Lagere straf dan geëist

De straf van de rechtbank is in beide zaken aanzienlijk lager uitgevallen dan de eis van de officier van justitie. Dat komt omdat de rechtbank onvoldoende bewijs heeft gevonden voor het veroorzaken van een levensgevaarlijke situatie voor de in het duingebied aanwezige personen door het stichten van de twee duinbranden. Daarbij is voor de rechtbank bepalend geweest dat de twee branden dichtbij een fietspad lagen, relatief klein waren en gemakkelijk te blussen. De rechtbank is van oordeel dat de beide verdachten, gelet op hun jeugdige leeftijd, baat hebben bij een deels voorwaardelijke straf met daaraan verbonden reclasseringstoezicht en een behandeling. De beide verdachten hebben vanaf 7 mei 2011 in voorarrest gezeten.
Uitspraken: BU3646, BU3649

Zie het origineel