Geldgebrek dwingt hulporganisaties tot stoppen hulp in Pakistan

Persbericht van Oxfam Novib

Onder embargo tot 00.01 woensdag 09/11/2011

Geldgebrek dwingt hulporganisaties tot stoppen hulp in Pakistan

Ziektes en ondervoeding dreigen voor negen miljoen mensen.

Den Haag, 9 november 2011. Ruim negen miljoen mensen in de Pakistaanse provincie Sindh worden door zware overstromingen getroffen en lopen verhoogd risico op ziektes en ondervoeding. Door een ernstig gebrek aan fondsen wordt de noodhulp aan vijf miljoen mensen bedreigd, zo waarschuwt een coalitie van internationale hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib, Save the Children, Care en ACTED. Zij roepen donoren op om snel met meer fondsen over de brug te komen.

Het gebrek aan fondsen voor noodhulp in Pakistan heeft serieuze gevolgen voor de Pakistaanse slachtoffers. Na december ziet Oxfam Novib zich gedwongen haar hulp-programma in te krimpen, waardoor 3,9 miljoen mensen verstoken blijven van hulp. Save the Children heeft tot nu toe slechts 34 procent van het nodige hulpbedrag geworven. Care komt 91 procent van haar begroting tekort, en heeft problemen met de continuïteit van haar noodhulp, op het moment dat het risico op ziektes en ondervoeding snel aan het stijgen is.

"Twee maanden na het begin van de crisis moeten miljoenen mensen het nog steeds stellen zonder basis spullen. Wanneer de noodhulp stopt kan dit leiden tot een onvoorstelbare ramp. Zorg, schoon water en sanitair zijn nodig om een dreigende gezondheidscrisis af te wenden. Het precaire voedselsysteem wordt bedreigd door acute tekorten, en veel boeren zullen dit jaar het zaaien van wintergraan moeten overslaan. De winter nadert snel, en miljoenen mensen zonder onderdak staan dan in de kou. Dezelfde gulheid die er vorig jaar tijdens de overstromingen was is nu ook dringend nodig", aldus Neva Khan, landendirecteur in Pakistan van Oxfam.

"Care heeft de noodhulp uit eigen middelen betaald, met een focus op gezondheidszorg en voedselzekerheid. Wegens geldgebrek hebben wij en onze lokale partners slechts zo'n 10 procent van de bedoelde 150.000 mensen kunnen bereiken", zegt Waleed Rauf, landendirecteur van Care International in Pakistan.

Ook de programma's van VN-organisaties hebben last van de uitermate trage financiering. De VN had om 357 miljoen dollar gevraagd. Daarvan is tot nu toe slechts 96,5 miljoen dollar ontvangen. "Deze oproep voor hulp heeft slechts een verontrustende 27 procent van wat er nodig is opgeleverd. Als er niet snel meer financiering komt dan zijn wij binnen enkele weken door onze voorraden heen, zoals schoon water, sanitaire voorzieningen, voedsel, onderdak en gezondheidszorg", zegt Stacey Winston, VN-woordvoerder.

De Pakistaanse overheid heeft ook te maken met een crisis in financiering, en kan zich door uitputting van de middelen gedwongen zien haar noodhulp in te krimpen, waardoor er nog meer druk op humanitaire organisaties ontstaat om hun inspanningen te vergroten.

Ruim negen miljoen mensen werden in augustus 2011 door de overstromingen getroffen. Ruim twee maanden na de ramp zijn meer dan 1,58 miljoen huizen in Sindh en 26,000 huizen in Baluchistan beschadigd. Mensen leven gedwongen in verschrikkelijke omstandigheden. Ruim driekwart van de getroffen huishoudens heeft geen enkele hulp met onderdak ontvangen, terwijl zo'n 800.000 mensen nog steeds ontheemd zijn. Volgens de laatste ramingen hebben 3 miljoen mensen dringend behoefte aan voedselhulp.

Ziektes zijn aan het toenemen en de levens van ten minste 2 miljoen volwassenen en 3 miljoen kinderen staan op het spel. Stilstaand water en de naderende winter vergroten het risico op grote uitbraken van knokkelkoorts, malaria en infecties aan de luchtwegen. Ruim 160,000 zwangere vrouwen hebben in de komende 6 maanden levens reddende medische hulp nodig.

"We had verwacht dat de situatie zich nu zou stabiliseren, maar het gaat van kwaad naar erger. Met elke dag die verstrijkt lopen meer kinderen het risico op besmettelijke ziektes. Ondervoeding onder kinderen jonger dan 5 jaar ondermijnt hun vermogen om ziektes te bestrijden. Wij zijn bang dat de winter de situatie alleen maar erger zal maken als de hulp niet meteen omhoog gaat", zegt de landendirecteur in Pakistan van Save the Children, David Wright.

Ruim 67 procent van de voedselvoorraden en 73 procent van de oogst in dertien districten in Sindh zijn vernietigd. Daarnaast zullen boeren het zaaiseizoen - dat nu begint - voor wintergraan missen, omdat het land onder water staat, wat tot honger zal leiden. Een geschatte 3,6 miljoen mensen hebben landbouwhulp nodig om de voedselproductie en het verdienen van inkomen weer op te pakken.

Het is jammer dat miljoen getroffen mensen zo weinig humanitaire hulp hebben ontvangen om in hun behoeftes aan voedsel, water en onderdak te voorzien. Deze mensen zijn alles kwijt geraakt en hebben onmiddellijk hulp nodig om de aanstaande winter door te kunnen komen, en een kans te hebben hun levens weer op te bouwen," zegt Andy Buchanan, landendirecteur van ACTED.

De VS levert verreweg de grootste bijdrage aan de VN-oproep: 13,4 miljoen dollar, maar dat is slechts 3,8 procent van wat er nodig is. Het op twee na rijkste land, Japan, heeft slechts 2,5 procent van het benodigde geld gegeven; Duitsland, het op vier na rijkste land, slechts 2 procent; Groot-Brittannië, op zes na het rijkste land, heeft 1,8 procent gegeven, Canada 2,6 procent, Nederland 1,1 procent, Australië 1 procent, Noorwegen 1 procent en Denemarken slechts 0,6 procent. De Europese Commissie heeft 20,6 miljoen dollar bijgedragen, of 5,8 procent van de oproep, terwijl de DEC (de Britse SHO) 4,9 procent of 17,6 miljoen dollar heeft opgebracht.

Links:
http://www.oxfamnovib.nl/Pakistan.html



Razende Robot Reporter