Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Doorstart LSP van de baan

De doorstart van het landelijk schakelpunt (LSP) is van de baan. Er zijn onvoldoende financiële garanties binnengekomen om de infrastructuur van het LSP in 2012 voort te zetten. Op 4 november, de dag dat expertisecentrum Nictiz een besluit moest nemen, had slechts 54% van alle apothekers zich akkoord verklaard met een doorstart. De KNMP betreurt het besluit van het bestuur van Nictiz ten zeerste.

De huisartsen- en apothekerskoepels LHV, VHN, NHG, KNMP en NVZA hadden onlangs een plan gelanceerd, waarbij zij een dringend beroep op zorgverleners deden om mee te werken aan een nieuwe opzet. Het beheer van het LSP zou dan in handen komen van de koepels zelf.

Ziekenhuizen, huisartsen en apothekers werd gevraagd voor 1 november dit jaar een contract te ondertekenen, waarin ze instemden met een eigen bijdrage. Voor apothekers zou die bijdrage neerkomen op een bedrag van EUR 1660.

"Geen goede zaak"
Uiteindelijk voldeed 54% van alle apotheken, 74% van alle huisartsenposten en 9% van alle ziekenhuizen in Nederland aan dit verzoek. In totaal werd een financiële garantie van EUR 5,6 miljoen als budget voor 2012 verkregen. Minimaal was een garantie van EUR 7,2 miljoen nodig. Het totale budget voor het behoud van de infrastructuur voor 2012 bedroeg EUR 10 miljoen. Hoofdbestuurslid Paul Haarbosch van de KNMP zegt 'teleurgesteld' te zijn. "Dit is voor de zorgverleners en chronische patiënten in Nederland geen goede zaak."

Op 5 april 2011 had de Eerste Kamer het wetsvoorstel EPD verworpen. De Senaat vroeg minister Edith Schippers van VWS om niet meer mee te werken aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Naar aanleiding van deze besluiten bouwt minister Schippers haar financiële betrokkenheid af.

De KNMP mailupdate van 8 november 2011 over het LSP (pdf, 26 kB)

Zie het origineel