Groen!

Veiligheidsproblemen verdwijnen niet door een goed nieuws show

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 8 november 2011 in "Klimaat en energie"

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft vandaag haar voorlopige inschatting bekend gemaakt over de veiligheidssituatie in de Belgische kerncentrales. Groen!-Kamerlid Kristof Calvo is in de eerste plaats verrast over de heel snelle conclusies van het FANC. Hij stelt ook vast dat er toch al meteen een aanzienlijk aantal verbeteringen worden gesuggereerd.

Het FANC loopt volgens Groen! wel heel hard van stapel. "Op 28 oktober kreeg het Agentschap 602 pagina's aan documenten van Electrabel. Na amper vijf werkdagen acht het Agentschap zich al in staat om een voorlopig doch relatief uitgesproken oordeel te vellen. Nochtans moet het FANC maar een rapport voorstellen tegen eind december. Dit lijkt op haastwerk. Het FANC lijkt zich per se te willen manifesteren in het debat over de sluiting van de kerncentrales. Nochtans is dat niet haar rol als onafhankelijke veiligheidsautoriteit", aldus Calvo.

"Ondanks de goed nieuws show van het FANC is het nu al duidelijk dat niet alles zomaar bij het oude kan blijven. Vrijwel zeker is dat Electrabel verplicht zal zijn om aanzienlijke investeringen te doen", aldus Calvo. Zo wordt ondermeer aangedrongen op het versterken van hulpgebouwen in Tihange 1, een actieplan voor eventuele overstromingen op de site van Tihange, het verder testen van de aardbevingsrisico in de reactorgebouwen, een update van de noodprocedures en bijkomende investeringen om beter beschermd te zijn tegen een mogelijke inslag van een vliegtuig.

De meeste opmerkingen bestaan over de drie oudste reactoren. "Vooral Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 zullen investeringen vereisen, zeker als de regering Di Rupo zou beslissen om niet te sluiten in 2015. Electrabel spreekt zelf van 1 miljard euro aan investeringen enkel voor deze drie reactoren. De exploitant zal die kosten ongetwijfeld willen doorreken aan de consument. Dan kan er beter geïnvesteerd worden in groene alternatieven dan in het langer openhouden van kerncentrales gebouwd in 1975", vindt Calvo.

De komende dagen en weken zal Groen! de analyse van het FANC verder grondig bestuderen. Calvo zal bij de voorzitter van de subcommissie Nucleaire Veiligheid aandringen op een extra zitting over het rapport. "Al is het vooral uitkijken naar het definitieve rapport van het FANC en het oordeel van het internationale review team. Net daarom is het bizar dat het FANC nu al een besluit lijkt te willen opdringen", oordeelt Calvo.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-veiligheidsproblemen-verdwijnen-niet-door-een-goed- nieuws-show_2410.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=t rue&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80&appId=27655657236 4194

Contact: Kristof Calvo -