Mbo ICT-diploma versus Linux certificering

Persbericht van ECABO

Op welke onderdelen komt het diploma mbo ICT overeen met een ICT certificering van Linux? En op welke punten wijkt dit af? Het antwoord staat in ECABO's 'blauwdruk', een overzichtelijke matrix waarin de onderdelen van het mbo ICT diploma worden afgezet tegen de onderdelen van ICT-certificeringen.

De blauwdruk bevat vergelijkingen met ICT-certificeringen van Novell, Microsoft, Cisco, Oracle, EC Counsil, Citrix en Certified Secure. Nu zijn daar de certificeringen van het Linux Professional Institute aan toegevoegd. Bekijk de vergelijkingen op www.ecabo.nl/blauwdruk

Transparantie en Open Source
Al eerder sloot ECABO een samenwerkingsovereenkomst met LPI om ervoor te zorgen dat de positie van Open Source in het algemeen en Linux in het bijzonder binnen ICT-opleidingen in het mbo werd versterkt. Het Open Source systeem wordt steeds vaker gebruikt door overheden en bedrijven, maar relatief weinig ICT'ers zijn opgeleid tot Linux-beheerder. LPI-certificaten zijn wereldwijd erkend, zijn ontwikkeld door Linux-gebruikers zelf en garanderen deskundigheid in het inrichten en beheren van Linux-servers en werkplekken. Nu is het mogelijk om deze certificaten te vergelijken met mbo ICT-opleidingen. ECABO's blauwdruk zorgt voor transparantie en laat zien welke onderdelen van het Linux-certificaat ook aan bod komen binnen de mbo ICT-opleidingen.

Emiel Brok, bestuurslid LPI: "De trend is overduidelijk. Het gebruik van Open Source software binnen het bedrijfsleven groeit enorm. De markt vraagt om afgestudeerde mbo-studenten die weten hoe ze Open Source software kunnen inzetten binnen hun werkomgeving. LPI NL is verheugd dat ECABO de leerdoelen van het Open Source certificeringinstituut LPI heeft opgenomen in haar blauwdruk. Hiermee kan het mbo ICT-diploma worden afgezet tegen de onderdelen van de verschillende LPI-certificeringen en biedt het een goed inzicht hoe LPI binnen het MBO-onderwijs kan worden ingezet. Dit is een perfecte prikkel voor mbo-instellingen om hun IT-curriculum eens goed tegen het licht te houden met behulp van deze blauwdruk van ECABO!"

Belangrijk voor het bedrijfsleven
Werkgevers willen graag weten wat een mbo ICT-diploma waard is. Zij zijn vaak bekend en vertrouwd met de certificaten in de ICT-branche en zoeken daarom gericht naar ICT'ers die over bepaalde particuliere certificeringen beschikken. Zij weten echter niet in welke mate onderdelen hiervan al aan bod zijn gekomen binnen de mbo-opleiding. Steeds vaker is dat het geval.

Voor mbo-opleiders én de ICT-leerling een must
De opleiders en curriculumontwerpers van het mbo ICT-onderwijs willen weten of een certificaat onderdeel kan zijn van de opleiding. Dat is gewenst omdat de leerling dan actuele kennis meekrijgt, die rechtstreeks toepasbaar is in de stage of eerste baan. Het wordt dan ook gemakkelijker om naast het mbo-diploma meteen het hele certificaat te behalen. Daarmee vergroot de mbo'er zijn kansen op de arbeidsmarkt.

*

Links:
http://www.ecabo.nl



Razende Robot Reporter