Gemeente Gaasterlân-Sleat


Irene Zijlstra: "CJG moet `de normaalste zaak van de wereld' worden"

Wie bent u, welke organisatie vertegenwoordigt u en wat doet uw organisatie?
Mijn naam is Irene Zijlstra. Ik ben jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau in Bolsward, onderdeel van de GGD Frysla>-.n Jeugdgezondheidszorg. De afdeling jeugdgezondheidszorg is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en richt zich op het gezond opgroeien en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren van 0-19 jaar samen met de ouders, als basis voor een gezond leven later. Op ons consultatiebureau zien we van deze groep alle 0 tot 4-jarigen uit Bolsward en omgeving.

Op welke manier bent u betrokken bij het CJG ZWF? Het consultatiebureau is een CJG locatie en ik ben als jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau het eerste aanspreekpunt voor ouders met jonge kinderen. Ouders kunnen vanaf de geboorte van het kind bij ons terecht voor alle vragen over ontwikkeling, gezondheid, groei, opvoeding, enzovoort. Maar het CJG is er voor alle ouders en kinderen tot 23 jaar, vragen over de oudere kinderen speel ik door naar mijn collega's van JGZ of schoolmaatschappelijk werk. Het CJG wil ook makkelijk toegankelijk zijn. Daarvoor hebben wij bijvoorbeeld een wekelijks inloopspreekuur, waar ouders met vragen zonder afspraak kunnen binnenlopen.

Daarnaast werken wij samen met verschillende organisaties, zoals peuterspeelzaal en scholen. Ik ben samen met mijn collega bijvoorbeeld contactpersoon van het CJG voor de peuterspeelzaal en de kinderopvang in Bolsward. Het voordeel van de samenwerking is dat we, samen met de ouders, vroegtijdig ontwikkelingsproblemen kunnen signaleren en aanpakken, zoals bijvoorbeeld problemen met spraak of taal, bij motorische of gedragsproblemen.

Wat vindt u ervan tot nu toe?
Het CJG is een verdere ontwikkeling van wat wij als consultatiebureau (0-4 jaar) en de oude GGD (4 tot 19 jaar) al waren. Nu bundelen we onze krachten met schoolmaatschappelijk werk steeds meer in één organisatie. Die rol van het CJG wordt steeds zichtbaarder voor ons. Zo is er sinds mei dit jaar een CJG-website, www.cjg-zwf.nl. Vanuit het CJG worden cursussen en lezingen georganiseerd, zoals ouderavonden over positief opvoeden, de zogenaamde Triple P-methode. En sinds kort hebben we ook folders over het CJG beschikbaar.

Wat zijn uw verwachtingen van het CJG ZWF?

Mijn verwachting en hoop is dat het CJG een plek gaat worden waar kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders terecht kunnen met al hun vragen over opgroeien en/of opvoeden. Voor de ouders hoop ik dat het CJG een laagdrempelige voorziening wordt, waar ouders antwoord krijgen op hun vragen. Natuurlijk moet de samenwerking nog verder groeien, maar door het initiatief dat links en rechts al wordt genomen, zie ik dat met vertrouwen tegemoet.

Wat zullen de inwoners van onze gemeenten hiervan merken? De naamsverandering kan verwarring geven, want iedereen kent het begrip `consultatiebureau'. En sinds kort zijn wij het CJG. Maar ons werk verandert niet. Doordat de samenwerking met de verschillende organisaties verbetert, verbetert de hulp. Het betekent kort samengevat: één gezin = één plan. En dat zullen de inwoners wel merken.

Wat is voor u de grootste uitdaging in het CJG? Iedereen vindt het normaal om met een jonge hond naar een `puppy-cursus' te gaan. Dat er vragen zijn bij het opvoeden van kinderen, is eigenlijk nog veel normaler. En juist voor die vragen wil het CJG de `normaalste zaak van de wereld' zijn. Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien: even naar het CJG. Om die `normaalste zaak van de wereld' te worden, dát is de grootste uitdaging voor het Centrum van Jeugd en Gezin. Om te worden tot een plezierige plek, waar ouders met ons en met elkaar in gesprek kunnen gaan over de opvoeding van hun kinderen.