Rijksoverheid

Minister Schultz van Haegen ontvangt adviezen van adviescommissies Omgevingswet

Nieuwsbericht | 07-11-2011

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ontving vandaag de eerste adviezen over de hoofdlijnen van de Omgevingswet van vijf adviescommissies. De adviezen omvatten een aantal aspecten en uitgangspunten:

Het Europees recht moet uitgangspunt zijn voor de Omgevingswet. Waar mogelijk worden de richtlijnen overgenomen zonder verdere vertaling of uitwerking. Er moet worden aangesloten bij de terminologie van het Europese recht.
Er moet integratie plaatsvinden van toetsingskaders (zoals gezondheid, veiligheid, ecosysteem, leefbaarheid, natuur en culturele waarden) naar één afwegingskader. Bij een beslissing over een project of gebied moeten alle aspecten van de leefomgeving in samenhang afgewogen worden.

Er moet een heldere verdeling van verantwoordelijkheden zijn, waarbij sprake is van een hiërarchie van bestuursorganen en waarbij per initiatief één bestuursorgaan verantwoordelijk is voor afwegingen en voor samenhangende besluitvorming. Regels over voorbereiding van besluiten, bezwaar, (hoger) beroep, toezicht en handhaving moeten op één plek (in één wet) worden vastgelegd.
De onderzoekslast moet worden verminderd, gegeven de enorme onzekerheidsmarges, en er moet een regeling komen voor de houdbaarheid van onderzoeksuitkomsten. Alle bestaande onderzoeksverplichtingen zouden geharmoniseerd en geabstraheerd op één plek (in één wet) moeten worden opgenomen. Algemene regels hebben de voorkeur boven individuele toestemming, volgens de voorkeursvolgorde: zorgplicht, algemene regels en vergunningplicht.

Vijf adviescommissies

Er zijn vijf adviescommissies die de minister de komende tijd adviseren over het omvangrijke traject van het formuleren van een Omgevingswet, waarin de wet- en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht zal worden gebundeld: de adviescommissie Wonen en Cultuur (onder leiding van D. Stadig), de adviescommissie Milieu en Energie (onder leiding van E. Nijpels), de adviescommissie Verkeer en Vervoer (onder leiding van C. Verdaas), de adviescommissie Natuur (onder leiding van P. van Wijmen) en de adviescommissie Water (onder leiding van L. Kohsiek).