Gemeente Loppersum

Gemeente Loppersum aan de slag met eenzaamheid

Loppersum, 8 november 2011

Â

Gemeente Loppersum aan de slag met eenzaamheid, college akkoord met Plan van aanpak

Â

Het college van B&W van de gemeente Loppersum heeft besloten in te stemmen met het âPlan van aanpak bestrijding eenzaamheidâ. Dit plan van aanpak vloeit voort uit het onderzoek dat de gemeenten Eemsmond en Loppersum in 2010 hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau CMO onder de inwoners van de twee gemeenten. Hieruit is gebleken dat één op de drie inwoners zich in enige mate eenzaam voelt. Voor het college voldoende reden om een plan van aanpak te ontwikkelen om de eenzaamheid terug te dringen. Wethouder Hartman-Togtema:â Het is goed dat er aandacht is voor deze stille problematiek onder onze inwoners. Met dit plan van aanpak gaan we aan de slag om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijdenâ.

Â

Plan van aanpak

Het doel van de aanpak is om mensen in de gemeenten Loppersum en Eemsmond die te maken hebben met gevoelens van eenzaamheid, zodanig te steunen en hulp te verlenen dat zij beter in staat zijn om hun situatie op eigen kracht te verbeteren. Deze aanpak sluit aan bij de gemeentelijke beleidsvisie waarin de regie meer bij de burger wordt gelegd.

Â

Drie onderdelen

De aanpak bestaat uit drie onderdelen:


1. Deskundigheidsbevordering

Zelfregieversterkende methoden en instrumenten worden getraind, waaronder motiverende gespreksvoering. Uit de expertmeeting met lokale professionals is gebleken dat dit beroep op eigen kracht, motivatie en energie van cliënten goed werkt.

Â


2. Een âstimuleringsfondsâ

Met het stimuleringsfonds kunnen beroepskrachten en vrijwilligers een beroep doen op een speciale âpotâ voor het bekostigen van behoeften van cliënten. Dit stimuleert de creativiteit van de hulpverleners in het meedenken met de cliënt. De gemeenten beheren het fonds.

Â


3. Sociale kaart

Gebleken is dat beroepskrachten en vrijwilligers niet altijd goed op de hoogte zijn van het aanbod van andere instellingen. Dat belemmert een goede doorverwijzing of adequaat gebruik van de beschikbare mogelijkheden. Een actuele, liefst digitale, sociale kaart moet hier verandering in brengen.