Gemeente Enschede

Motiemarkt boekt succes in raadsvergadering

6 van de 7 moties en amendementen aangenomen

Betrek de burgers van Enschede bij het debat over de begroting voor 2012 en vraag hen wat anders en beter kan. Met die opzet werd op 31 oktober jl. voor het eerst een motiemarkt gehouden. Dat leverde in het raadsdebat over de programmabegroting op maandag 7 november twee amendementen en vijf moties op die in stemming werden gebracht. Als gevolg daarvan werd het college van burgemeester en wethouders verzocht beleid te ontwikkelen over onder meer de volkstuinen en de gescheiden inzameling van plastic in de openbare ruimte.

Voorgenomen bezuinigingen op subsidies voor o.a. Stawel en het architectuurcentrum werden geschrapt. Het dorpscentrum van Boekelo krijgt voor eind 2015 de al lang gewenste opwaardering. Aanbestedingscriteria worden aangepast zodat duurzaam midden- en kleinbedrijf én bedrijven die een erkend leerbedrijf zijn meer kans maken bij aanbestedingen en opdrachtverleningen. Tot slot werd over Wajongeren afgesproken dat zij al vóór de ingang van de Wet werken naar vermogen worden ondersteund.

Op de motiemarkt zochten veertien burgers en instanties voor in totaal zestien onderwerpen steun bij raadsleden. Bij het sluiten van de markt waren er voor zes onderwerpen zogenaamde "matches" gemaakt. Het voorstel werd overgenomen door één of meerdere politieke partijen om in te brengen in het debat. Bij de raadsdebat over de begroting bleek dat ook het initiatief van mevrouw Groten voor meer volkstuinen tot een motie had geleid.

Tijdens de raadsvergadering werden uiteindelijk twaalf amendementen en veertien moties in stemming gebracht. Twee amendementen en vijf moties daarvan waren afkomstig van de motiemarkt. Uiteindelijk zijn drie amendementen en drie moties door de raad verworpen tijdens de stemming, waaronder de door de ChristenUnie ingediende motie voor een Jeugdhonk in Zuid (initiatiefnemer: Platform Aram).

Overigens leverde de motiemarkt méér op dan alleen moties en amendementen voor de raadsvergadering. Tijdens het informele contact met raadsleden en wethouders konden al afspraken worden gemaakt, of bleek bijvoorbeeld dat er al landelijk beleid over het onderwerp in de pen zat. De deelnemers aan de motiemarkt gaven na afloop van het raadsdebat aan dat vooral het individuele contact, de aandacht en begrip voor het onderwerp en de mogelijkheid tot vrije onderlinge discussie bijzonder op prijs werden gesteld.