Provincie Noord-Holland

Provincie maakt biogasinstallatie in Waarderpolder mogelijk

08 november 2011 -

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geven de gemeente Haarlem ruimte om een biogasinstallatie in de Waarderpolder te laten realiseren.

De provincie acht nut en noodzaak om de installatie net buiten bestaand bebouwd gebied te plaatsen toereikend aangetoond. Nu fakkelt men het stortgas uit de gesloten vuilstort én het biogas van de waterzuivering af. Uit oogpunt van duurzaamheid is opwerking van stortgas tot aardgas beter dan verbranden.

De beoogde locatie voor de biogasinstallatie is bij de leiding naar de affakkelinstallatie op het terrein van de rioolwaterzuivering en ligt net buiten bestaand bebouwd gebied. De installatie kan niet binnen bestaand bebouwd gebied worden gerealiseerd.

De provincie heeft in de Structuurvisie 2040 de grenzen van het bestaand bebouwd gebied vastgelegd. Verstedelijking buiten bestaand bebouwd gebied is alleen toegestaan als nut en noodzaak zijn aangetoond en de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) Gedeputeerde Staten positief heeft geadviseerd ten aanzien van de ruimtelijke inpassing.

---