ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Het ministerie van BZK zoekt (ICT-)bedrijven voor ICT~Marktspiegel 'Doelarchitectuur Toegang'

8 nov 2011 om 16:40

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de afgelopen maanden de 'Doelarchitectuur Toegang' ontwikkeld. Deze doelarchitectuur is een belangrijke stap in de richting van het Rijksbreed werken. BZK gaat nu een ICT~Marktspiegel uitvoeren en zoekt bedrijven die ervaring hebben met Identity & Access Management.

De ICT~Marktspiegel is een nieuw product van ICT~Office en heeft als doel te reflecteren op de plannen en projecten in het ICT-domein bij overheidsorganisaties. De ICT~Marktspiegel levert een beeld op, dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of het plan of project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden.

Achtergrond

Het Kabinet heeft in de nota 'Compacte Rijksdienst' de contouren van een vernieuwde Rijksdienst geschetst. De beweging naar organisatieoverstijgend c.q. Rijksbreed werken (zowel in het primaire proces als de bedrijfsvoering) stelt eisen aan de werkomgeving van een individuele medewerker.

Concreet laat zich dat vertalen naar onderstaande visie:

"Een Rijksmedewerker is in dienst van het Rijk (één werkgever), heeft binnen het Rijk een unieke digitale identiteit, één e-mailadres, één Rijkspas, één of meerdere (eigen) mobiele devices en steeds vaker een flexibele werkplek.

De Rijkspas geldt als standaard authenticatiemiddel voor zowel fysieke als logische toegang. Met de Rijkspas heeft de medewerker toegang tot elk relevant rijkskantoor, logt de medewerker in (ook thuis of elders) om toegang te krijgen tot relevante bestanden, systemen en informatiediensten en kan de medewerker een elektronische handtekening zetten."

Het daadwerkelijk realiseren van een dergelijk Rijksbreed perspectief op en met Identity & Access Management vormt de belangrijkste uitdaging voor het programma 'Toegang'.

De genoemde doelarchitectuur is een eerste stap in het programma 'Toegang', één van de geprioriteerde projecten in het ICCIO-jaarplan 2011. Doel van het programma is het ontwikkelen en (verder) implementeren van Rijksbrede oplossingen op het gebied van Identity & Access Management, die een veilige toegang van medewerkers tot panden en systemen moeten borgen, ook over organisatiegrenzen heen.

Vraagstelling voor ICT~Marktspiegel

Met de ICT~Marktspiegel wil BZK een spiegel voorgehouden krijgen over de effectiviteit en realiseringsmogelijkheden van de doelarchitectuur en de sterke en zwakke punten ervan.

De volgende vragen zullen worden voorgelegd aan de deelnemende partijen:

* Draagt de doelarchitectuur bij aan de in de visie omschreven situatie? Zo nee, waarom niet en wat mist u in de architectuur?
* Zijn de 10 basisprincipes duidelijk, volledig en houdbaar?
* Wat is uw oordeel over de geschetste Soll-situatie en op welke terreinen voorziet de markt mogelijke problemen (organisatorisch, technisch, bestuurlijk...)?

* Wat vindt u van de beschreven fasering en welke risico's en mogelijke beheermaatregelen ziet u?

Workshop

Het ministerie van BZK en ICT~Office houden de workshop van deze ICT~Marktspiegel in Den Haag, eind november 2011. Mocht u interesse hebben in deze workshop, dan kunt u dit kenbaar maken via marktspiegel@ictoffice.nl onder vermelding van 'Aanmelding ICT~Marktspiegel Doelarchitectuur Toegang'. De uiteindelijke keuze voor de uit te nodigen partijen ligt bij BZK.

Doelgroep

(ICT-)bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van (de implementatie van) Identity & Access Management in complexe organisaties. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij persoonlijk ervaring hebben met advies- of implementatietrajecten op het betreffende gebied.

Kijk voor meer informatie op de website van de ICT~Marktspiegel (klik op link).