D66

dinsdag 8 november 2011

Stop Europese export van foute opsporingstechnieken

D66 vindt het onacceptabel dat Europese en Amerikaanse ICT-bedrijven verkeerde regimes helpen bij het opsporen en aftappen van dissidenten.

Afgelopen maanden verscheen steeds meer bewijs dat Europese en Amerikaanse bedrijven op grote schaal censuur-, filtering- en opsporingstechnologieën leveren aan regimes, lokale veiligheidsdiensten en staatsbedrijven.

Garantie

D66-Europarlementariër Marietje Schaake voert in Europa campagne om deze export een halt toe te roepen. In de Tweede Kamer wil D66 van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) een harde garantie dat Nederlandse technologiebedrijven niet betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in de Arabische wereld. Fractieleider Alexander Pechtold heeft Kamervragen gesteld.

Digitale wapenhandel

Schaake maakt zich in het Europees Parlement al lange tijd hard voor het belang van internetvrijheid in het Europese buitenlandbeleid. Schaake: "Het is essentieel dat we een beter inzicht afdwingen in welke ICT-producten aan wie worden geleverd. Bedrijven mogen zich niet verschuilen in belastingparadijzen en zo wegkomen met digitale wapenhandel. Want dat is het." Schaake benadrukt dat juist kleine bedrijven en 'spin-offs' van grote commerciële bedrijven actief zijn in deze foute handel. NokiaSiemens Networks en Ericsson zijn al eerder betrapt.

Geloofwaardigheid

D66 is bezorgd dat Europa haar geloofwaardigheid verliest. Schaake: 'Mensen zoeken steun in Europa voor bescherming van mensenrechten. Als onze eigen bedrijven dat doodleuk ondergraven, schenden we het vertrouwen." D66 wil van minister Rosenthal de garantie dat Nederlandse ICT-bedrijven niet bij mensenrechtenschendingen zijn betrokken. Schaake: "Als hij dat niet kan uitsluiten, horen we graag wat hij eraan gaat doen." Nieuwe technologieën bieden veel kansen, maar we moeten voorkomen dat demonstranten worden opgepakt door de sms'jes die zij versturen. Ook zijn er in landen als Iran en Syrië geregeld inbraken in email en sociale media accounts.